Tags

, , , , , ,

15-022Dimitri Verhulst – De laatkomer

De beste boeken van Verhulst zijn vaak een goed uitgewerkt idee van een absurde gedachte. Zo ook dit verhaal. Désiré Cordier ziet op tegen zijn oude dag. Zeker met zijn vrouw en helemaal als hij met haar op een appartementje moet zitten, zonder een tuin om weg te vluchten. En dus verzint hij een list. Een niet al te voor de hand liggende. Als hij doet alsof hij dement is, dan nemen ze hem op in een verzorgingstehuis en hoeft hij niets meer zelf te doen. Er zitten ook nadelen aan het plan. Je zit tussen allerlei echte dementen, om het overtuigend te spelen moet je je broek ’s nachts volschijten, heb je nooit meer een goed gesprek en word je verlaten door vrienden en familie.

Toch maakt hij deze keuze, hapt elke dag zijn pilletjes, weet dat het enkele wijntje dat hij nog krijgt eigenlijk bocht is en ondergaat de nodige vernederingen. Wat houdt hem op de been? Zijn eigen gedachten. Precies de allersterkste kant van dit boek. De observaties van Désiré van zijn medepatiënten, de gedachten over het leven, het jennen van een bejaarde die fout was in de oorlog, het terugvinden van een jeugdliefde. Verhulst maakt het aannemelijk dat deze situatie kan gebeuren, dat iemand dokters en verplegers voor de gek kan houden. Niet alleen aannemelijk, hij weet er ook een prachtig boek van te maken. Hulde.

Citaat: “Gelukkig liet ik eerder al, en buiten medeweten van Moniek, testamentair vastleggen dat het mij waarlijk worst zal wezen waar mijn stoffelijk overschot belandt. Zolang het maar niet naast mijn vrouw in de grond wordt gestopt! Moniek en ik hebben meer dan nachten genoeg als lijken naast elkaar gelegen, dat we het niet ook nog eens hoeven te doen in een familiegraf. Dat ze maar alleen gaat liggen in haar tombe!” (p.89/90)

Nummer: 15-022
Titel: De laatkomer
Auteur: Dimitri Verhulst
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 140 (3832)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-254-4146-3

Meer:
Literair Nederland
Postscriptum
De Leesfabriek
Mijn boekenkast
Cutting edge

Meer Verhulst op gerbie.nl:
De laatste liefde van mijn moeder
Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub standard de liege
Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Godverdomse dagen op een godverdomse bol
De helaasheid der dingen
Problemski Hotel
De intrede van Christus in Brussel
De verveling van de keeper
Kaddisj voor een kut