Tags

, , , , ,

Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingenDimitri Verhulst – De helaasheid der dingen (08-017)

Jarenlang was Herman Brusselmans de jonge oppergod der Vlaamse literatuur. Ik las ook graag boeken van Tom Lanoye, maar diens productie en toch ook wat mindere boeken, zorgden voor de onaantastbare positie van Brusselmans.

En toen verscheen een paar jaar geleden ineens Dimitri Verhulst. Officieel debuut in 1999, mijn eerste boek van hem was Problemski Hotel, een prachtig verhaal over een asielzoekerscentrum, geschreven van binnenuit.

In ‘de helaasheid der dingen’ haalt Verhulst bijna een Brusselmansiaans niveau. Zijn hoofdpersoon heet Dimitri Verhulst, er zullen ongetwijfeld autobiografische elementen in het boek zitten, maar de roman is te mooi verteld om er een kenschets van zijn jeugd in te lezen. Maar het Vlaamse dorpje Reetverdegem blijkt een prachtige plek voor de jonge Dimitri om op te groeien. In een huis vol mannen (vader en nonkels) en een grootmoeder die tevergeefs poogt het leven enigszins normaal te laten verlopen. Het resultaat is een continue stroom van drankexcessen, geldproblemen en conflictjes die altijd weer met een pintje opgelost worden.

Maar het mooie van het boek is ook dat het boek langzaam maar zeker van hilarisch naar tragisch verschuift. Stiekem, subtiel, zonder dat je het door hebt. Ergens halverwege valt het op dat je niet meer regelmatig in lachen uitbarst, dat je niet meer de neiging hebt je lachen te verklaren aan omstanders door een stukje hardop terug te lezen. Deze overgang geeft het boek meer diepgang dan vermoed wordt na de eerste hoofdstukken.

Het laatste hoofdstuk laat dan ook duidelijk zien hoe de kleine Dimitri, opgegroeid in het café, groot is geworden. Een afrekening met zijn jeugd werd het in sommige recensies genoemd (zelfs achterop het boek). Ik zie het meer als een prachtig verhaal, waarin de hoofdpersoon ondanks alles goed terechtkomt en zonder wrok, maar met humor terugkijkt op de omstandigheden die hem maakten wat hij nu is. Prachtig boek, won niet voor niets meerdere prijzen ondertussen.

Quote: “Luiaards waren wij boven alles, zoals alle jonge mensen die hun energie hard nodig hebben om te groeien, om adamsappels en spieren en borsten en verdwaald haar te krijgen.”(blz. 30-31).

Nummer: 08-017
Titel: De helaasheid der dingen
Auteur: Dimitri Verhulst
Taal: Nederlands (Vlaams)
Jaar: 2006
# Pagina’s: 207 (3402)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-254-2773-1