Tags

, , , , ,

En dan is mijn web-log soms toevallig ineens erg actueel:Verhulst wint Libris prijs! Laat ik dat boek nu net vorige maand gelezen hebben en laat het boek dan, geheel volgens mijn chronologische volgorde, ook nog eens aan de beurt zijn voor een eigen recensie…

Dimitri Verhulst - Godverdomse dagen op een godverdomse bolDimitri Verhulst – Godverdomse dagen op een godverdomse bol (09-017)

Voor je het weet zit je gefascineerd te lezen in dit boek. Nu lezen de meeste boeken van Verhulst als een trein, maar dit boek is toch duidelijk anders. De geschiedenis van de wereld door de ogen van een Vlaams schrijver. Niet een simpel onderwerp. Niet een voordehandliggende keuze. Moet je in het Darwinjaar een discussie voeren die al tig keer gevoerd is? Verhulst laat het allemaal naast zich liggen en vertelt gewoon zoals het is. In zijn ogen dan. En daar zitten hele rake observaties tussen.

Die observaties maken het boek de moeite waard. De soms goed verstopte, maar meestal er dik bovenopliggende meningen van Verhulst zeggen iets over zijn wereldbeeld. En dat is niet altijd vrolijk. Maar dat is ook weer niet vreemd, want de mensheid doet natuurlijk veel vreemde dingen die moeilijk te begrijpen zijn. Toch had ik halverwege het boek een gevoel dat ik het wel begreep. Dat ik de rest van het boek niet perse hoefde te lezen om te weten hoe Verhulst er over dacht.

Toch ben ik blij dat ik het wel heb uitgelezen. Een paar stekende opmerkingen in de tweede helft van het boek had ik niet willen missen. Al met al een leuk boek dus, al heb ik van andere boeken van Verhulst meer genoten.

Quote: “Zij die beweren dat de schepping van alle zichtbare en stoffelijke dingen niet het werk van god kan zijn: op brandstapel! (..) Hetzelfde lot staat de stumpers te wachten die de geloofsregels in begrijpelijke volkstaal lezen, diegenen die de weelde van de prelaten en de geestelijken hekelen. ’t Geeft de doodstraf aan wie tegen de doodstraf is.” (Blz. 106)

Nummer: 09-017
Titel: Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Auteur: Dimitri Verhulst
Taal: Nederlands (Vlaams)
Jaar: 2008
# Pagina’s: 186 (3685)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-254-2953-9