Tags

, , , , , , ,

Dimitri Verhulst - De intrede van Christus in BrusselDimitri Verhulst – De intrede van Christus in Brussel

Wat kan een boek toch simpel zijn. Slechts een geniaal idee en je kunt zo een stuk er op los schrijven. En dat klinkt een beetje denigrerend, maar zo is het zeker niet bedoelt. Want die uitgangssituatie bedenken is het halve werk, maar meteen ook het bewijs dat Verhulst een hele bijzondere schrijver is.

Ineens is de aankondiging daar, op 21 juli zal Christus hoogstpersoonlijk de hoofdstad van België bezoeken. En dus is het hele land in rep en roer. Is de stad toonbaar? Waar in de stad zal hij zich laten zien? Wie mogen er allemaal de Messias ontmoeten? Hoe lang van te voren moet je aan de kant van de weg staan om een goede plek te hebben?

Door dit ene gegeven is Verhulst in staat om de toestand van het land heerlijk te becommentariëren. Simpele overwegingen als ga je op vakantie, groet ik mijn buurman, hoe netjes is mijn voortuin en wat doe ik met mijn leven (okay, iets minder simpel) zijn ineens belangrijke vragen geworden.

Prachtig boek van Verhulst, niet alleen een begenadigd verteller, maar ook iemand die een boodschap weet te brengen door middel van een prachtige parabel. Absoluut een van mijn favoriete schrijvers.

Citaat: “De Marxisten, die de Nazareeër traditioneel afschilderden als één grote morfinepomp voor het dom te houden volk, loofden de anarchistische karaktertrekken van de man die net als Che Guevara liever wenste te sterven om Zijn idealen dan dat Hij te leven had in de leugen, en hoopten Hem weldra te mogen begroeten als de voorvader van het linkse gedachtegoed.” (p.25/26)

Nummer: 12-025
Titel: De intrede van Christus in Brussel
Auteur: Dimitri Verhulst
Taal: Nederlands (Vlaams)
Jaar: 2011
# Pagina’s: 176
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-254-3753-4

Meer Verhulst door mij gerecenseerd:
De laatste liefde van mijn moeder
Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub standard de liege
Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Godverdomse dagen op een godverdomse bol
De helaasheid der dingen
Problemski Hotel

Meer over dit boek:
Knack
Trouw
Recensieweb
Humo
RKK
8weekly