Tags

, , , , , ,

Stieg Larsson – Mannen die vrouwen haten

Omdat ik de hype van het moment meestal zorgvuldig weet te vermijden, is ook de Millennium trilogie destijds aan mij voorbij gegaan. De films heb ik dus ook niet gekeken, aangezien ik bij voorkeur eerst het boek lees, voordat ik de film bekijk. Liever een eigen beeld dat in de film bijgesteld moet worden (of genegeerd) dan een boek lezen waarvan het beeld al duidelijk is, waarvan het plot al bekend is.

Toch hoorde en las ik voldoende positieve berichten over de boeken van Stieg Larsson om het niet uit te sluiten. Zo langzamerhand denk ik dat ik de Da Vinci Code nooit zal lezen, maar toen ik het eerste deel van deze trilogie tegen kwam bij een boekenmarkt, ging ik toch overstag.

Zonder enige twijfel dook ik het boek in en zat er al snel helemaal in. Larsson heeft twee fascinerende hoofdfiguren bedacht, afwijkend van de normale mensheid, maar juist daardoor boeiend. Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander zijn zo uitgesproken, dat het me voor een acteur erg lastig lijkt om ze te moeten spelen (de film heb ik nog niet gezien blijkt).

Blomkvist krijgt een uitzoekklusje waar hij als onderzoeksjournalist op een zijspoor mooi in kan duiken. De familie Vanger heeft vele geheimen. Henrik, stamvader van zowel de familie als van het zakenimperium wil graag weten wat er veertig jaar geleden gebeurde met het zestienjarige nichtje dat van de een op de andere dag van de wereld verdween.

Natuurlijk moet Blomkvist flink in de beerput roeren om de waarheid boven water te krijgen. Een waarheid die door de politie nooit gevonden werd. Daarbij zijn er natuurlijk meerdere familieleden die geen belang hebben bij het onderzoek of zelfs nog erger: veel te verliezen.

Salander komt in het verhaal als er gehackt moet worden. Zij blijkt zonder veel moeite elk netwerk op te kunnen, dat wat zij aan sociale vaardigheden mist, compenseert ze door haar digitale vaardigheden. Al samenwerkend komen zij achter het grote geheim. Het geheim dat meteen weer nieuwe gebeurtenissen in gang zet.

Goede thriller, mooi verhaal, interessante karakters. Deel twee heb ik ondertussen gevonden in de kringloop, maar ik weet niet of de trilogie boeiend blijft of dat het eerste deel gewoon goed is, met deel twee en drie als logisch gevolg.

Citaat: “Voor het eerst in haar leven had Lisbeth Salander een sterke behoefte om iemand om advies te vragen. Het probleem was echter dat ze dan iemand in vertrouwen moest nemen, wat dan ook weer inhield dat ze zichzelf moest overleveren en haar geheimen moest blootgeven. Aan wie moest ze het vertellen? Ze was gewoon niet goed in menselijke contacten.” (p.231)

Nummer: 17-025
Titel: Mannen die vrouwen haten (Män som hatar kvinnor)
Auteur: Stieg Larsson
Taal: Nederlands (Zweeds)
Jaar: 2005
# Pagina’s: 560 (6105)
Categorie: Thriller
ISBN: 978-90-5672-308-8

Meer:
Hebban
Oh my book
Seventy Eight
Goodreads
Wikipedia (film)
Wikipedia (boek)

Themaweek 42: Dikke boeken

Advertentie