Tags

, , , , , ,

In zijn epiloog komt Bregman met zijn eigen tien leefregels. In het boek heeft hij hiernaartoe gewerkt. Begin met regel 1, dat is voor de meeste mensen al lastig genoeg. Maar ik kan me ook niet voorstellen dat je meer dan 500 bladzijden mooie positieve voorbeelden hebt gelezen en nog steeds cynisch bent. Ik kan me niet voorstellen dat je het boek wegdoet als onzin, wanneer je al het wetenschappelijk onderzoek van tafel veegt. De meeste mensen deugen, daar ging ik al van uit, Bregman heeft er een standaardwerk bij geschreven. De termen neoliberalisme, kapitalisme en communisme blijken niet zo duidelijk te zijn als je leek te denken voor lezing. De mens kan zoveel meer, maar we zitten ons zelf in de weg.

Doe als Bregman, geloof in het goede. Als genoeg mensen dat doen, dan kunnen we samen de wereld een stuk mooier maken.

Is dit nu een nieuwe bijbel? Nee, natuurlijk niet. Iedereen kan zijn eigen invulling geven, niet iedereen zit in dezelfde situatie om de leefregels (zie hieronder) toe te passen. Is het het beste boek sinds tijden? Zelfs dat durf ik te betwijfelen. Ongetwijfeld zitten er foutjes in het boek, kan iemand met goede research voorbeelden geven waarin Bregman te kort schiet. Maar dat maakt helemaal niet uit. De hoeveelheid voorbeelden geeft het kracht. Zelf heb ik in deze zeven blogjes al meerdere voorbeelden toegevoegd, die Bregman vergat/wegliet. Aannames uit het verleden worden in zijn boek op overtuigende wijze ontkracht. Daarom is het een goed en belangrijk boek.

De tien leefregels van Bregman:

1. Bij twijfel, ga uit van het goede
2. Denk in win-winscenario’s
3. Verbeter de wereld, stel een vraag
4. Temper je empathie, train je compassie
5. Probeer de ander te begrijpen, ook als je geen begrip hebt
6. Heb je naaste lief, gelijk ook anderen hun naasten liefhebben
7. Vermijd het nieuws
8. Sla geen nazi (of: steek een hand uit naar je grootste vijand)
9. Kom uit de kast, schaam je niet voor het goede
10. Wees realistisch

Zonder twijfel heb ik een van de mooiste boeken van de afgelopen jaren gelezen (en geluisterd). Niet alles verbaasde me, veel denkbeelden kende ik al, had ik zelf al bedacht, uitgevonden. Ik heb vele podcasts gehoord waarin Bregman zijn ideeën verklaarde, toelichtte, het zou raar zijn dat die in dit boek niet terug zouden keren.

Citaat: “Het beste nieuws, tot slot, is dat we in de vreedzaamste tijd ooit leven. In de Middeleeuwen stierf in Europa en Azië tot wel 12 procent van de bevolking een gewelddadige dood. Maar in de afgelopen honderd jaar zaten we wereldwijd – inclusief twee wereldoorlogen – op nog maar 1,3 procent. (In een land als Nederland hebben we het nu over hoogstens 0,03 procent per jaar).”

Nummer: 20-017
Titel: De meeste mensen deugen
Ondertitel: Een nieuwe geschiedenis van de mens
Auteur: Rutger Bregman
Taal: Nederlands
Jaar: 2019
# Pagina’s: 528 (3560)
Categorie: Essay
ISBN: 978-90-8294-218-7

Meer:
De meeste mensen deugen (De Correspondent)
Volkskrant (1)
Volkskrant (2)
De leesclub van alles
NRC
Joop

De vorige delen:
De meeste mensen deugen (1)
De meeste mensen deugen (2)
De meeste mensen deugen (3)
De meeste mensen deugen (4)
De meeste mensen deugen (5)
De meeste mensen deugen (6)

Themaweek 84: Rutger Bregman – De meeste mensen deugen