Tags

, , , , , , , , ,

Dimitri Verhulst – De verveling van de keeper

De laatste jaren heb ik regelmatig een boek gelezen van Verhulst. En al die tijd stond er al een boek van hem op mijn plank te wachten. De plank ‘voetbalboeken’, waar dit boek terecht kwam nadat ik het in de opruiming van de Slegte kocht. Vreemd dat het daar überhaupt terecht kwam, aangezien Verhulst al een tijdje mag rekenen op positieve kritiek en groeiende populariteit.

De doelman die de titel aan dit boek geeft heet Zarcko Vandergeneugten. Voor de duidelijkheid: Zarcko is de beste doelman ter wereld, volgens het lijstje in hoofdstuk 1, waar grote namen als Pfaff, Butt, Chilavert en Casillas ook figureren. Het WK van 2034 was zijn toernooi. Hij heeft echter een klein probleempje: ook al is hij de beste doelwachter van de wereld, niemand zal het ooit weten, want het team dat voor hem staat is ook zo veel beter dan alle tegenstanders, hij heeft nog geen bal op doel gehad.

Leuk detail: Zarcko keept voor Vlaanderen, op dit moment overigens geen lid van de FIFA. Zonder te veel van het verhaal te willen verraden, kan ik zeggen dat ik het een geweldig boek vond, leuke vondsten, zonder al te veel diepgang trouwens, wat in andere boeken van Verhulst (soms) wel aanwezig is. Maar gezien het feit dat het boek al een decennium oud is ondertussen, kan ik alleen maar concluderen dat het een van zijn eerste boeken is. Zijn talent kwam onmiskenbaar naar voren.

Citaat: “Tijdens de wedstrijd hees hij zich op, of zat hij met zijn krent op de deklat de krant te lezen. Bij voorkeur de boekenbijlage. Het leek wel of hij baalde van het voetbal, de sport belachelijk maakte, maar zijn techniek was onberispelijk. Keiharde jongen ook, at zijn tweelingbroer op, rauw. Met kraakbeen en al.” (p.61/62)

Nummer: 12-017
Titel: De verveling van de keeper
Auteur: Dimitri Verhulst
Taal: Nederlands (Vlaams)
Jaar: 2002
# Pagina’s: 126 (2742)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 90-254-0250-X

Meer Verhulst:
De laatste liefde van mijn moeder
Essay over het toegewijde bestaan als supporter van voetbalclub standard de liege
Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Godverdomse dagen op een godverdomse bol
De helaasheid der dingen
Problemski Hotel
De intrede van Christus in Brussel

Meer over dit boek:
Powerpoint met samenvatting
Recensieweb
YouTube clip over dit boek
Duul 58
De boekendokter schrijft voor

Tijdens het EK voetbal zal ik vooral over deze sport bloggen. Al kom ik dan vaker ergens aan de zijkant uit, dan bij de hoofdzaken. Vandaag deel 14.