Tags

, , , , ,

Dat het lichaam, en dan vooral het vrouwelijke lichaam, vaak het onderwerp is van een kunstenaar, is geen geheim. Omdat de meeste kunstenaars door de eeuwen heen mannen waren, zijn er dus veel naakte vrouwen in de kunst te bewonderen.

Grappig wordt het wanneer die kunst ineens aanstootgevend blijkt te zijn. Eerder dit jaar werd een Picasso verhandeld voor 179 miljoen dollar. Vind ik een behoorlijk bedrag. Sterker nog, ik had het er niet voor over gehad, zelfs als ik vanochtend wakker was geworden en per ongeluk 180 miljoen in mijn portemonnee was tegengekomen. Maar goed, over smaak valt niet te twisten en voor kunst wordt betaald wat de gek er voor geeft, in dit geval dus ongeveer het bruto nationaal inkomen van Kiribati voor een enkel schilderij.

Het mooiste was dat Fox in de VS het schilderij moest laten zien, het was groot nieuws tenslotte. En dus moesten de herkenbare borsten in het beeld gecensureerd worden. Dat zag er dus ongeveer zo uit.

Picasso censored

Spring Art Auctions PreviewHet kan aan mij liggen, maar hadden die billen in het midden niet ook geblurd moeten worden? Voor de liefhebber, iets kleiner, het origineel hier rechts –>

Heel graag zou ik de telefoontjes willen horen van boze ouders die naar Fox belden dat hun kroost werd blootgesteld aan pornografische beelden. Die telefoontjes zijn er ongetwijfeld geweest. In de claimcultuur zijn die vast en zeker ook opgenomen. Welke journalist gaat op zoek?

Zomerthemaweek 3: Borsten