Tags

, , , , , ,

Theo Thijssen - De gelukkige klasTheo Thijssen – De gelukkigeklas (08-030)

Een boek van Jacques Vriens bracht mij naar dit boek. Ik wist natuurlijk wel dat de bibliotheken van Nederland dit boek gratis hadden uitgedeeld, maar ik ben al jaren geen lid meer van de bibliotheek. Ik koop zelf te veel boeken. Gelukkig is erdan bij BookCrossing altijd iemand die meedenkt. En een paar dagen later lag Theo Thijssen in de bus.

Thijssen is natuurlijk vooral bekend van “Kees de Jongen” en diens beroemde zwembadpas. Maar hij was ook zijn hele schrijversloopbaan gewoon werkzaam als onderwijzer. En in die hoedanigheid schreef hij onregelmatig in een dagboek, vertellend over zijn klas. En dat vertellen doet hij op een prachtige manier. De liefde voor het vak straalt tussen de regels door van de bladzijden af. Tegelijkertijd is dit boek ook een schitterend tijdsdocument. De manier waarop de meester met zijn klas omging, is tegenwoordig onmogelijk. Daar bedoel ik geen waardeoordeel mee te geven, het is niet beter of slechter, het is zelfs niet ouderwets, daar zit vaak voor velen een negatieve lading aan, maar het was gewoon een andere tijd.

Wat wel vergelijkbaar is, is de neiging van onderwijzers om via een extra papiertje een betere positie te verkrijgen. Dat is nu juist iets wat de onderwijzer in dit boek (en ik neem aan dat er erg veel autobiografische elementen zijn verwerkt in het verhaal) niet past. Hij is typisch iemand die past bij de lagere school, bij de leeftijdscategorie waar hij nu zit, niet bij een middelbare school waar hij dan Frans zou moeten geven. Ook de bureaucratie, de angst voor de inspectie (waar komt die vandaan?) is tachtig jaar later nog erg actueel.

Ook erg mooi is dat de meester zich in het boek van zijn kwetsbare kant durft te laten zien. Meestal niet tegenover zijn leerlingen, maar wel in zijn aantekeningen. Twijfel over het vervolgadvies. Twijfel over zijn eigen gedrag. Twijfel over zijn eigen toekomst. Juist de onderwijzer in de jaren twintig was een wijze man, voor leerlingen én ouders. Maar ook die man twijfelt, ook hij maakt fouten. Net als zijn leerlingen. Elke dag leert een onderwijzer van zijn leerlingen, een boodschap die menig onderwijzer tegenwoordig misschien nog wel eens zou mogen herhalen.

Schitterend boek.

Quote: “Die straf van ‘schoolblijven’van ons schoolmeestersis toch goed beschouwd een merkwaardige straf: ze bestaat voornamelijk in de geest. Het hangt er maar helemaal vanaf hoe je de dingen voorstelt. ‘Jij mag vanmiddag nog even blijven’ – en de jongen glimt van genoegen, om het voorrecht waarmee je hem zegent. ‘Jij moet vanmiddag blijven’ en de jongenheeft een vonnis beet!” (blz. 150)

Nummer: 08-030
Titel: De gelukkige klas
Auteur:  TheoThijssen
Taal: Nederlands
Jaar: 1926
# Pagina’s:  208 (5379)
Categorie:  Literatuur
ISBN:  978-90-5965-055-8