Tags

, ,

Nummer  18
Artiest  Sinead O’Connor
Titel  Troy
Jaar  1987
Wikipedia  Troy
Website  Sinead O’Connor
Tekst  Genius

Natuurlijk baalde ik toen ik de beelden zag. Meerdere malen ging ik naar Pinkpop, maar net in 1988 besloten we dat we naar Werchter gingen. Ook mooi, maar ik had wel het optreden van het jaar gemist. Dat grote podium, met daarop een klein kaal meisje met een gitaar. Ze zong Troy en tienduizenden stonden te janken op het grasveld. Wat was dat ongelooflijk mooi. Wat kan muziek toch veel emotie losmaken.

De keuze voor Troy is vanzelfsprekend, hoe mooi haar Prince-cover van Nothing compares 2 U ook is, mooier dan het origineel in ieder geval. Maar Troy is haar eigen nummer, haar debuut, haar doorbraak, haar eigen gevoel. Dat valt niet te overtreffen. Helaas voor haar heeft ze dat ook niet gedaan. Ze heeft nog wel wat mooie platen gemaakt, maar geen een zo goed als haar The Lion and the Cobra.

Sterker nog, ze raakte in de war, controverse nam haar leven over. Haar kale kop was natuurlijk provocerend bedoeld, de overtreffende trap volgde toen ze een foto van de paus doormidden scheurde live op tv. Vier huwelijken, vier kinderen, twee naamswijzigingen verder, een nieuwe godsdienst, een zelfmoordpoging, bipolaire stoornis waarschijnlijk ten grondslag daaraan. Je kunt niet zeggen dat ze een doorsnee leven lijdt.

Haar muziek is helaas al lang niet meer relevant, maar ze heeft wel twee wereldhits gehad, al is Troy in veel landen geen hitsingle geweest, maar ondertussen wel overal bekend en erkend. En er zijn nu miljoenen mensen die een filmpje kijken op YouTube en wensten dat ze in Landgraaf waren geweest die dag. Ik in ieder geval wel.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.