Tags

, , , ,

11-002Ben Elton – Meltdown

Mijn eerste kennismaking met Ben Elton was toen ik er achter kwam dat hij een van de schrijvers was achter mijn favoriete serie van toen: The Young Ones. Hij bleek ook op het podium in zijn eentje de moeite waard. En toen bleek hij ook nog boeken te schrijven. Ik heb ze allemaal gelezen, zonder uitzondering. En ook zonder uitzondering vond ik ze goed. Velen zelfs geweldig.

In zijn boeken blijkt Elton nog steeds de kwade maatschappijcriticus die hij als komiek al was. Ik geloof meteen dat hij ook als salonsocialist wordt neergezet, want iemand die zo veel bestsellers schrijft, musicals produceert en bij de society van zijn land hoort, mag van sommigen geen kritiek meer uitoefenen. Ben ik het niet mee eens. Elton is een geweldig observator, weet wat er speelt in het Verenigd Koninkrijk en gebruikt het als een kader voor een verhaal waarin zijn mening overduidelijk naar boven komt.

Meltdown is het verhaal van de ineenstorting van de economie een paar jaar geleden. Vooral de banken kregen klappen, volgens vele anderen waren zij ook de hoofdverantwoordelijken. Hoofdpersoon Jimmy Corby werkte bij een bank. Hij verdiende veel geld. Belachelijk veel geld. Zelf begreep hij eigenlijk niet eens hoe hij in die positie terecht was gekomen. Maar klagen had geen zin, geniet van het leven, met alle mogelijke luxe, je verdient het geld toch op een eerlijke manier?

Zijn vrienden (Rupert, Robbo, Lizzie, Henry en David) zijn nog vanuit zijn studententijd overgebleven en iedereen is een andere kant op gegaan. Zij blijven echter een vriendengroep, ondanks de verschillen na al die jaren. Op een dag is de droom van Jimmy over. Hij is zijn baan kwijt, met de crisis is er ook geen werkgever meer die mensen inhuurt, maar ondertussen moet er wel een gigantische hypotheek betaald worden, staan er financixeble verplichtingen voor de deur waar hij niet onderuit kan en moet hij gaan nadenken hoe hij uit de problemen komt.

Het ontslaan van de nanny, de kinderen naar een openbare school in plaats van de dure privé-school en opletten met de boodschappen zijn oplossingen. Maar het blijven noodgrepen die niet meer doen dan tijd winnen, de problemen blijven.

Elton beschrijft op een indrukwekkende manier hoe de bankencrisis een veel grotere impact heeft op velen dan men doorhad. Hij kan een zogenaamde ‘graaier’ sympathiek over laten komen. Je krijgt medelijden met die klootzak die jouw een beleggingsverzekering heeft aangesmeerd. Groepsdynamiek, egocentrisme, actualiteit, cynisme, politiek, alles komt in dit boek terug. En de climax komt ineens als een thriller om de hoek kijken, om nog maar even te bewijzen dat geen genre veilig is voor de kwaliteitsschrijver die Elton is geworden.

Citaat: “Just look at that, a sea of placards saying that those girls want to ‘make poverty history’. Do you see any placards saying ‘and I’m prepared to pay more for my Gap clothes and my Nike shoes in order to make it happen?’ Is anyone pleading for higher interest rates so that their bank can invest more in the third world?” (p.159)

Nummer: 11-002
Titel: Meltdown
Auteur: Ben Elton
Taal: Engels (UK)
Jaar: 2009
# Pagina’s: 384 (734)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-0-593-06192-3

Meer Elton:
Blind faith
Chart throb
The first casualty
Past mortem
High society