Tags

, , ,

Vroeger, op de kleuterschool, hing er een kralenketting vlakbij de deur. Als je dan moest plassen, deed je die ketting om en ging je naar het toilet. De juffrouw kon op die manier altijd zien of er een, twee of geen van haar leerlingen tijdelijk afwezig waren.

Tegenwoordig mag ik gebruik maken van de docententoiletten. Maar omdat er daar maar een paar van zijn, is het wel zo simpel om naar de ‘normale’ toiletten te gaan. Alleen viel me daar een maandje of wat na de opening van het nieuwe gebouw iets op. De urinoirs zijn namelijk voorzien van plastic matjes.

Photobucket

Een paar jaar geleden waren die ineens heel populair in diverse kroegen. Het nut ervan wordt op bovenstaande foto al meteen bewezen door twee eerdere plassers die het toilet als vuilnisbak gebruikten en niet het fatsoen hadden even hun kauwgom in een prullenbak te gooien.

Het meest stoor ik me echter aan de teksten op de stukjes plastic. Het is namelijk de bedoeling dat de man goed leert richten als hij plast. Op Schiphol plakten ze ooit een vliegje in de plasbak, op dit rode stukje plastic verschijnt een tekst als ik er op plas. “Na plassen, handen wassen”. Er zijn ook blauwe (“Alcohol recycle station”) en witte versies (www.urinalfun.com) her en der in het gebouw geplaatst. De warmte van de urine zorgt voor de tekst, die na het spoelen automatisch weer onzichtbaar is.

Welke idioot heeft bedacht dat dit leuk is? Zelfs in de kroeg, na anderhalf dozijn alcoholische consumpties leveren de teksten niet meer dan een flauwe glimlach op. Maar op een school? Ik kan me voorstellen dater op vrijdag- en maandagochtend een aantal leerlingen zijn die misschien nog een restje alcohol in hun lichaam hebben, maar eigenlijk wil ik er vanuit gaan dat alle leerlingen die tegenover me zitten in het lokaal op zijn minst nuchter zijn. Er is genoeg op aan te merken, maar dronken in de klas heb ik nog niet meegemaakt.

Maar zelfs al zou dat gebeuren, dan nog zijn de urinoirroosters (zoals ze op de website genoemd worden) in een school misplaatst. Terug naar de kroeg die krengen, op school is het gewoon handen wassen en terug naar de les.