Tags

, , , ,

Lof voor Elton was op dit blog vaak te lezen. Zonder enige twijfel schaf ik dan ook graag elk nieuw boek van hem aan. Eigenlijk heeft hij sinds begin jaren tachtig (Blackadder, The Young Ones) altijd veel goeds geproduceerd, alleen over de musical van Queen twijfel ik, maar dat is waarschijnlijk omdat ik niets met musicals heb.

Knap van Elton is dat hij de tijdsgeest eigenlijk altijd sneller aanvoelt dan het doorsnee publiek. Voordat anderen doorhebben wat er gebeurt, heeft hij al een roman in de boekhandel liggen.

Tegelijkertijd loopt hij daarmee het risico dat een verhaal snel gedateerd raakt. Want nu ik een achterstand heb, meer dan een kwartaal later pas het blogje schrijf, moet ik mijn hersenen flink pijnigen om te bedenken waar dit boek over ging. De hashtag op de voorpagina geeft veel weg, maar zelfs met de blurb op de achterflap ben ik er niet. Pas na wat bladeren komt het verhaal me weer voor de geest.

Alles zit er dus in. Influencers, generatieconflict, politieke beïnvloeding, cancel culture, politieke correctheid, Russische inmenging, reality-tv, dit boek had vijf jaar geleden niet geschreven kunnen worden. Een parodie op het Brexit referendum is netjes verwerkt in het verhaal. Is het daarmee een goed boek? Ja, is mijn eerste antwoord, met als kanttekening dat ik de standaard van Eltons vorige boeken niet wil hanteren, want dan is het alsnog een matig boek.

Een whodunnit verpakt als eigentijdse satire. Niet iedereen kan het, Ben Elton lukt het. Maar in zijn oeuvre is het geen topper.

Citaat: “What I am is white, straight and a bloke, but what I’m proud to be is English! And if I were not a white, straight bloke, if I’d been born gay or black or in the body of a man but with the soul of a woman, or even more plus-sized than I currently am, or vegan or all of those things together, then that is who I would be and I would be happy to be it. But what I would be proud to be is English.” (p.322)

Nummer:            21-022

Titel:                   Identity crisis

Auteur:               Ben Elton

Taal:                   Engels UK

Jaar:                   2019

# Pagina’s:          376 (4425)

Categorie:           Fictie

ISBN:                 978-0-5527-7129-0

Meer Ben Elton:

Blind Faith

Chart Throb

Dead famous

The first casualty

High Society

Meltdown

Time and time again

Two brothers

Themaweek 114: Engelstalige boeken