Tags

, , , , , , , ,

Wanneer je dagelijks blogt en niet de hele dag naar je scherm staart, loop je het risico door de actualiteit achterhaald te raken. Ik had gisteren een stukje klaarstaan over meneer Wilders, maar besloot het nieuws van gisteren voorrang te geven. Vandaag lukt het Wilders om het nieuws weer opnieuw te domineren. Desalniettemin, het blogje van eergisteren…

 

Wilders tweet 1 meiEergisteren, op 1 mei, vierde de PvdA haar 65 jarig bestaan. Als zo vaak wist de heer Wilders aandacht te trekken door een grappig bedoelde felicitatie op Twitter te gooien. Buiten de taalfout en het erg foute woordgrapje, klopt zijn bewering gewoon niet.

Niet de PvdA haalde gastarbeiders naar Nederland, maar vooral de VVD en de voorlopers van de CDA. Van 22 december 1958 tot 11 mei 1973 regeerden de KVP en de ARP. Slechts in het kabinet Cals (anderhalf jaar) zat het PvdA ook. Dus ruim 13 jaar geen linkse vertegenwoordigers in de diverse regeringen.

Juist in die jaren kwamen de gastarbeiders, eerst uit Spanje en Italië, later uit Turkije en Marokko. Dit begon doordat werkgevers (!) zelf werknemers haalden om hier het werk te doen dat slecht betaald, zwaar en vaak tijdelijk was. Later nam de overheid (al die rechtse regeringen) het over en zorgde voor werknemers uit landen waar het een stuk minder ging dan in Nederland. De overheid stimuleerde zelfs dat deze gastarbeiders niet integreerden.

Pas in 1973 (kabinet den Uyl) besloot men de toegang tot Nederland lastiger te maken. Wilders moet de PvdA juist bedanken, want de twee partijen waarmee hij nu regeert hadden 15 jaar lang alleen maar geluisterd naar de werkgevers, pas dank zij de PvdA hield de migratiestroom op.

Zou Wilders dat echt niet weten (kwartiertje googlen en je hebt een veelvoud van relevante informatie) of zou hij weer bewust liegen om publiciteit te scoren? Ik hou het op het laatste.