Tags

, , , , , , , , , , ,

13-071Joris van de Wier – Terraces & Floodlights

Ik had zijn blog wel eens gelezen, volgde hem op twitter, maar ik leerde hem kennen in de kleedkamer vlak voor Ballen op de Berg. Hij was onze aanvoerder. Dat paste niet bij hem, die bescheiden, bijna verlegen jongeman uit Brabant. Trots kon hij wel vertellen dat hij ze eindelijk alle 92 had bezocht, alle profclubs in de Engelse vier profcompetities. Maar hij vertelde net zo smakelijk een anekdote over ‘ons mam’, alsof hij op een verjaardag van de familie zat, niet in een voetbalkleedkamer.

Joris bezoekt al sinds 2004 regelmatig voetbalwedstrijden in Engeland. En dan word je dus een groundhopper, iemand die alle voetbalstadions wil bezoeken. Het gaat hem namelijk niet om de grote namen, om de sterren, maar het liefst bezoekt hij een onbekende streekderby in de tweede divisie. Hij geniet net zoveel van een mooie lichtmast als van een schitterende assist. Hij zit graag met de lokale fans in de pub, maar net zo lief tussen de uitsupporters in een eigen vak. Kortom, hij is een echte liefhebber.

Het boek moest er natuurlijk komen, hij besloot het uit te geven nadat hij de mijlpaal van 92 had bereikt. Helaas besloot hij om een selectie te maken, geen 92 verhalen dus. Natuurlijk wilde ik dat boek hebben, ik heb het ook meteen gelezen, met veel plezier. Wat opvalt is dat het niet alleen een boek over voetbal is, zelfs niet alleen over de bezochte wedstrijden. Joris doet research over alle clubs die hij bezoekt, hij leest veel over de geschiedenis van de clubs, maar net zo veel over de steden en de stadions. Zijn keuze voor welke wedstrijd hangt daar vaak mee samen. Hij pakt dus niet de ranglijst en kiest de volgende club die hij nog niet bezocht, maar weet van elke club de juiste wedstrijd om te bezoeken. Zelfs welke club nummer 92 zou zijn, zat al lang in zijn hoofd. Maar het moest wel een bijzondere wedstrijd zijn, vandaar dat hij Port Vale tegen Wolverhampton al lang voor de tijd op zijn reisschema neerzette.

Door zijn haast om het boek uit te laten komen, met een zelfopgelegde deadline, is het onvermijdelijk een paar keer mis gegaan. Simpele taalfoutjes, die door een corrector er zo uit gevist hadden kunnen worden, hebben de druk gehaald (“een van de beste nummers die ooit zijn geschreven”). Dat is jammer, want het boek verdient alle lof. Het hoofdstuk over Preston North End bijvoorbeeld, vijf bladzijden lang en nog geen alinea over de wedstrijd zelf. Maar wel een schitterende geschiedenis over een club die nu in de vergetelheid lijkt te zijn geraakt, maar wel de eerste landskampioen in 1889, de club bestond toen al meer dan een kwart eeuw trouwens.

Ook de derby tussen de twee clubs in Manchester zorgt voor een geweldig hoofdstuk. Gewoon een pagina schrijven over The Smiths en Oasis, muziek is minstens zo belangrijk (het hoofdstuk over Macclesfield gaat meer over Ian Curtis en Joy Division dan over voetbal) tenslotte. Dan vertel je over de sfeer die tegenvalt, de supporters die als consumenten zitten te kijken, maar tegelijkertijd het mooie verhaal over een spandoek dat jaren lang door United fans werd opgehangen. Van de Wier zou volgens mij dit boek hebben kunnen schrijven zonder een wedstrijd te zien. Maar om het te voelen, moest hij wel in de stadions aanwezig zijn geweest. Hij zou volgens mij met de rug naar het veld de mooiste verhalen kunnen opschrijven.

Ander hoogtepunt is de wedstrijd Brentford tegen Chelsea. Voldoet aan alle vijf eisen die Joris aan een bijzondere wedstrijd stelde. Meestal zijn een aantal al voldoende, deze keer was het volledig raak. En zijn verwachting kwam uit. De underdogs speelden de wedstrijd van hun leven, slaagden er in de winnaar van de Champions League op een gelijkspel te houden. Als groundhopper volgens mij een unieke ervaring om juist dan in het stadion te zitten.

Veertig mooie verhalen, niet in een ruk uitlezen, maar lekker opsparen, een of twee verhalen tegelijk en dan lekker lang met dit prachtboek (voorwoord van Tom Egbers) doen.

Citaat: “Zo heb je bij Barnet een zwarte mongoloïde hindoedwerg die erg op soulzanger James Brown lijkt. Politiek incorrect doopten wij hem om tot ‘James Down’, nog altijd de mooiste figuur die ik ooit ben tegengekomen in een Engels stadion. (…) Er zat ook een spierwitte rooie in het uitvak die continu de Carlislefans aan het jennen was en zich dan snel achter de stewards verschool. Na de wedstrijd kon dat niet en werd hij even terugbetaald.” (p.89)

Nummer: 13-071
Titel: Terraces & Floodlights
Auteur: Joris van de Wier
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 264 (13198)
Categorie: Voetbal
ISBN: 9789081662055

Ondertussen heeft Joris bedacht dat hij een jaar naar Schotland wil om in Edinburgh de net gedegradeerde Hearts te volgen. Lees er meer over op Glorious Hearts en help hem zijn budget bij elkaar te schrapen.

Meer:
FC Blogbroeders
Groundhopper
Rodzooi
Ian Curtis (Joy Division)

Gerbie’s WK-blog, deel 13