Tags

, , , , , , , , ,

16-016Joris van de Wier – Glorious Hearts

Het is altijd bijzonder om je eigen naam in een boek tegen te komen, in dit geval als Silver Member, achterin dit boekwerk over dit bijzondere project. Kortom ik had Joris al vooraf betaald voor dit boek, dat toen nog geschreven moest worden. Had ik ook gedaan als mijn naam niet zwart op wit zou zijn gekomen. Want het idee van Joris was geweldig sympathiek. Baan opzeggen, spaargeld meenemen, wat extra geld binnen harken via crowdfunding, naar Edinburgh rijden, huurwoning zoeken en een jaar lang Heart of Midlothian volgen.

Net als ik, had hij Tim Parks gelezen over Verona, Joe McGinniss over Castel di Sangro, dat wilde hij ook. Zijn keuze viel op de net gedegradeerde club uit de hoofdstad van Schotland. Een bijzonder jaar in de tweede divisie. Kleine clubjes met vervallen stadions, maar ook de stadsderby tegen Hibs en de alom gehate doorstart van de Rangers zou hij tegenkomen. Genoeg ingrediënten voor een mooi jaar.

Via de mail had ik al wat voorproefjes gelezen. Toch was ik verbaasd toen ik mijn kopie in de brievenbus vond. Wat een geweldig dik pak papier is het geworden. Met heel veel plezier dook ik er in. Elke voetbalwedstrijd een eigen hoofdstuk. En dat zijn er nog al wat in Schotland. En omdat elke club meerdere keren voorbij komt in het boek, is er ook flink wat ruimte om eens even naast de geijkte paden te kijken. Sommige hoofdstukken gaan over de geschiedenis van Schotland, van specifieke steden, het spelletje komt er bekaaid vanaf. Een enkele alinea blijft er over voor voetbal. Geweldig. Voetbal als kapstok gebruiken en ondertussen over van alles en nog wat schrijven, ik had het zelf kunnen bedenken.

En Joris beleeft een geweldig jaar, waardoor het boek vol staat van boeiende verhalen. Van het Indyref, waar hij zelfs mag meestemmen, via een reeks hartaanvallen die hij ternauwernood overleeft tot het kampioenschap aan het eind van het seizoen. Als hij alles verzonnen had, had je hem niet geloofd. Maar na lezing heb ik mijn kennis bijgespijkerd over het onafhankelijkheidsreferendum, over het Noord-Ierse conflict en over diverse clubs waarvan ik voorheen slechts de naam las in de voetbaluitslagen.

Maar omdat Joris zichzelf ook niet spaart, weet ik ook veel meer over hemzelf, het leven in een prachtige stad, over de Schotse cultuur, zowel op de tribune, als daarbuiten. Zijn gok om dit boek te schrijven pakte goed uit. Hij heeft een klassieker op zijn naam staan, dat perfect in het rijtje mag van de eerder genoemde boeken van Parks en McGinniss.

Citaat: “Iedereen kent ze wel, van die voetballers die áltijd schieten. Zelfs al is het vanuit de meest onmogelijke positie. (…) Hearts heeft ook zo’n voetballer: Alim Özturk. Zijn specialisme is keihard van afstand overschieten. Ik heb mij zelfs al een keer bij iemand moeten verantwoorden voor zijn waardeloze schoten, omdat ik toevallig ook een Nederlander ben.” (p.133)

Nummer: 16-016
Titel: Glorious Hearts
Auteur: Joris van de Wier
Taal: Nederlands
Jaar: 2015
# Pagina’s: 400 (3861)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-90-823758-2-4

Meer:
Joe McGinniss – The miracle of Castel di Sangro
Tim Parks – A season with Verona
Marcel van Roosmalen – Geef me nog twee dagen
Kees ’t Hart – Het mooiste leven
Joris van de Wier – Terraces & Floodlights
Glorious Hearts
Joris van de Wier