Tags

, , , , , , ,

16-017Ben Elton – Time and time again

Wanneer je aan een boek van Elton begint, weet je wat je krijgt. Een verhaal met een boodschap. Leuke uitgangssituatie, wel doordacht, onderhuidse humor, dilemma’s, allemaal erg boeiend beschreven en altijd weer met een flinke dosis moraal. Welke situatie hij ook kiest, het boek is een manier voor Elton om commentaar te leveren op de hedendaagse maatschappij, om de geschiedenis te duiden.

In dit geval past hij de geschiedenis zelfs aan. Uitgangspunt van het verhaal is even simpel als briljant. Tijd is onderhevig aan zwaartekracht. Dus tijd is geen rechte lijn, zoals we voor het gemak vaak aannemen. Natuurlijk moet het een genius zijn die dat onderzoekt, die weet wat er precies gebeurd. Die genius kennen we allemaal, niet Einstein, maar een paar eeuwen eerder was het Newton die precies kon berekenen waar en wanneer twee ‘timeloops’ elkaar even raken.

Dat gegeven kennende, is het dus mogelijk om terug te gaan in de tijd. Niet alleen dat, je kunt dus de geschiedenis veranderen. Wat zou jij doen als je de kans had?

Geweldige aanname en meteen een goede breintwister. Elton’s brein zit nog vol met de eerste wereldoorlog, in Nederland een voetnoot in de geschiedenis. Wel begrijpelijk, maar onterecht. Want zonder de eerste, was de tweede er nooit gekomen, zelfs niet als eerste. De meeste historici zijn het daar wel over eens. Volgt dus dat je moet proberen om de eerste te voorkomen en de twee grootste rampen uit de twintigste eeuw worden uit de geschiedenisboeken geveegd.

Hugh Stanton is de man die de wereld gaat redden, te beginnen met Franz Ferdinand in Sarajewo. Maar als dat al lukt, hoe verandert de wereld? Wat zijn de gevolgen? En in zijn geval een vrij existentiële vraag: bestaat hij zelf nog. Want doordat alles anders wordt, zal alles, maar dan ook echt alles niet meer zijn zoals hij weet dat het is gegaan, voordat hij in 2024 leefde voordat hij 110 jaar terug gaat in de tijd.

Zoals wel vaker met boeken van Elton is het plot niet het sterkste deel, daarvoor was het boek al te goed. Maar ook al is het gedeeltelijk voorspelbaar, daarom niet minder logisch. De vraag voor de meeste lezers zal zijn wanneer ze dat zelf inzien. En zo word je in dit boek continu aan het denken gezet, lees je niet alleen een goed verhaal, maar staat de geschiedenis (en dus je eigen normen en waarden, je eigen referentiekader) geheel op de kop. Prachtig.

Citaat: “..and I’ll tell you another thing. There’ll be a female MP within a decade and a female Prime Minister this century? (…) He was about to make her gasp with his confident predictions of women taking their place alongside men in the industrial process, something which, in the previous version of the century, was set to occur within a mere two years, by which time women would be earning sexual equality and the vote with every rivet they hammerred in and every aeroplane they produced. But that would take a war. A massive war. The very war he was bent on preventing.” (p.192)

Nummer: 16-017
Titel: Time and time again
Auteur: Ben Elton
Taal: Engels UK
Jaar: 2014
# Pagina’s: 387 (4248)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-0-593-07356-8

Meer:
Goodreads
Telegraph
The Australian
Wikipedia

Meer Elton op gerbie.nl:
Meltdown
Blind faith
Chart throb
The first casualty
Past mortem
High society
Two Brothers