Tags

, , , , , , , , ,

15-034Albert Londres – Dwangarbeiders van de weg

Heerlijk boekje voor tijdens de Tour de France. Op tijd voor de televisie, de kopgroep van de dag zien, die een paar minuten heeft gekregen van het peloton, wetende dat de koers pas over een uur echt losbarst. Even een verhaaltje tussendoor.

Londres schreef in 1924 elke etappe een verhaal voor Le Petit Parisien. De Tour was destijds nog een heel andere wedstrijd dan tegenwoordig. Een slijtageslag waarbij van de 150 gestarte renners slechts zestig de eindstreep zouden halen. Waarbij de laatste op liefst 45 uur afstand werd gereden. Waar zelfs nummer drie van het eindklassement al anderhalf uur ruim aan de broek kreeg.

Ware overlevingstochten die midden in de nacht begonnen, omdat de renners op een dag toch al snel 400 kilometer moesten afleggen. Een mechanisch defect betekende lopen tot het volgende dorp om daar bij de lokale smid je fiets te repareren.

Londres was een buitenstaander, een dichter, een schrijver, een journalist die het wereldje van een afstandje bekeek, maar tegelijkertijd als reisschrijver meereisde met de wielrenners om van dichtbij te zien, te voelen, hoe de Tour ging.

Prachtige hoofdstukken over opgevende kampioenen in een klein dorpje in de kroeg, over beklimmingen die nooit lijken te eindigen en over de levens van de avonturiers die de Tour als mogelijkheid zagen om te ontsnappen aan het zware leven van alledag.

En dat alles in een prachtig taalgebruik, wat voor de moderne lezer soms een beetje omslachtig lijkt, maar dat een mooi tijdsbeeld geeft. Londres heeft een prachtig boek geschreven dat in het rijtje van Blondin en Buzzatti thuishoort. En laten we het schitterende voorwoord van Jeroen Wielaert niet negeren…

Citaat: “Henri vervolgt: ‘U hebt ons nog niet na aankomst in bad gezien. Die lol moet u zichzelf eens gunnen. Als de modder is afgespoeld zijn we zo wit als een doodskleed, we lopen leeg door de diarree, we gaan in het water van onze graat. ’s Avonds in onze kamer kunnen we onze armen en benen niet stilhouden, een soort fieteldans, en slapen ho maar.’ (p.31)

Nummer: 15-034
Titel: Dwangarbeiders van de weg (Orig.: Tour de France, tour de souffrance)
Auteur: Albert Londres
Taal: Nederlands (Orig.: Frans)
Jaar: 2006 (Orig.: 1924)
# Pagina’s: 87 (6094)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 90-295-6391-5

Meer kronieken:
Erik Brouwer (Giro 2007)
Maarten Ducrot (Tour 1987)
Mart Smeets (Tour 1980)
Dino Buzzati (Giro 1949)
Benjo Maso (Tour 1948)