Tags

, , , , , , ,

Benjo Maso – Wij waren allemaal goden (05-055)

Een wielerboek dat al een tijdje hoog stond op het lijstje ‘Te lezen”. Maso klinkt Italiaans, maar is gewoon een Nederlandse socioloog en historicus. Maar bovenal is hij een wielerliefhebber. De combinatie is genoeg voor een geweldig boek. In dit boek zit jaren onderzoek. Vele interviews met rechtstreekse betrokkenen, vele oude kranten, boeken en tijdschriften, Maso is zeker niet werkschuw. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Een boek dat door vele kenners gezien wordt als een van de beste Nederlandse wielerboeken ooit, bij dezen sluit ik me bij de kenners aan. Een geweldig boek.

Maso heeft de Tour van 1948 gekozen als onderwerp, de laatste Tour oude stijl in zijn ogen. Televisiereportages waren er nog niet, landenploegen bleken vaak een samenraapsel van renners die voor zichzelf reden, de wegen waren nog slecht, de renners waren nog steeds goedwillende liefhebbers. De Tour kent vele favorieten, vooral Franse renners, maar uiteindelijk wint de oude Gino Bartali. Een unieke prestatie, hij had namelijk in 1938 ook de Tour gewonnen. 2 keer winst, met 10 jaar ertussen. Hoe vaak had deze legende de Tour niet kunnen winnen als er niet de tweede wereldoorlog was tussengekomen? De mythevorming werd nog eens versterkt door het verhaal dat Bartali door de Tour te winnen een opstand van de communisten in Italië heeft voorkomen. Het is ook een Tour waarin de winnaar eerst meer dan 20 minuten achter staat, maar uiteindelijk de Tour wint met bijna een half uur voorsprong op de tweede.

Een boek dat veel verder gaat dan het verslag van een schitterende wedstrijd. Het is daarnaast een mooi beeld van de sport en de maatschappij in die tijd.

Nummer: 05-055
Titel: Wij waren allemaal goden
Auteur: Benjo Maso
Taal: Nederlands
Jaar: 2003
# Pagina’s: 304 (10496)
Categorie: Sport (Wielrennen)
ISBN: 90-450-0825-4