Tags

, , , , , ,

Op 7 oktober begon een nieuw hoofdstuk in de eeuwigdurende chaos van het Midden-Oosten. Sindsdien is het op social media propagandaoorlog tussen de fans van de Palestijnen en zij die vinden dat Israël gelijk heeft.

Probleem: de Palestijnen hebben een punt, als ze zeggen dat ze al decennia onderdrukt, gediscrimineerd worden en zich mogen verdedigen. Het geweld van Israël is sindsdien buitenproportioneel.

De Israëli’s hebben een punt wanneer ze stellen dat ze zijn aangevallen op eigen grondgebied en zich mogen verdedigen om te voorkomen dat het weer gebeurt.

Maar dan: Als beide partijen gelijk hebben, is het lastig om partij te kiezen.

Extra complicatie: de rol van Iran en de Verenigde Staten. Beiden niet direct betrokken, maar wel beide van grote invloed.

Nu wordt het lastig. De VS kiest overduidelijk een partij, maar wil dan mede bepalen hoe en wat. Iran kiest een andere partij en dreigt mee te vechten.

Op social media zie ik velen die Iran bashen. Maar doet Iran niet hetzelfde als Israël? Hun ambassade is aangevallen, zij slaan terug. Dus als je consequent bent en Israël gelijk geeft, moet je Iran ook gelijk geven. Anderen proberen de VS de schuld te geven. Niet zelf aangevallen, maar wel militaire hulp. Ook inconsequent.

Kortom: Partij kiezen? Beter niet. Inconsequent.

Gerbie vindt iets (deel 19). Een serie waarin ik in precies 212 woorden probeer het nieuws te duiden.