Tags

, , , , , ,

Leo Prick - Onderwijs op de divanAch, soms wil ik wel eens vakliteratuur kopen. Zeker als het voor een prikkie bij onze vrienden van de Slegte ligt. Meneer Prick heeft zelf heel wat jaren onderwijservaring, in diverse functies, en vindt zichzelf daardoor bevoegd genoeg om eens even uit te leggen wat er allemaal mis is in het onderwijs in Nederland.

Niet dat dat zo moeilijk is, het is een politiek probleem, bekend bij velen, en met allerlei cijfers hard te maken. Simpel voorbeeld is het percentage van het BNP dat een land uitgeeft aan onderwijs. In een rijtje met 11 Europese landen staat Nederland in 1985 nog gedeeld derde. Tien jaar later zijn we gezakt naar nummer 9. En zo zijn er genoeg voorbeelden. De status van de docent, het gebrek aan carrièremogelijkheden, te volle klassen, de mislukte fusiegolf en de overbodige bureaucratie. Alle docenten kennen de problemen. Wat dat betreft slaat Prick de spijker op de kop. Niet dat dat zo moeilijk is, loop maar eens een koffiekamer van docenten in. Niet alle docenten beheersen het lesgeven. Wel is elke docent specialist als het op klagen aankomt.

Dus echt nieuwe inzichten heeft dit boekje mij niet opgeleverd. Wel de bevestiging dat wat de laatste jaren gebeurt, al is ingezet met de mammoetwet, de klagende na-hossers voorlopers blijken van een hele generatie en dat de enige echte oplossing toch echt uit de politiek moet komen. Benieuwd of er ooit een minister van Onderwijs opstaat die als belangrijkste standpunt heeft om niets te veranderen. Laat de docent zelf maar eens een aantal jaren bepalen wat er goed is en wat wel moet veranderen. Slechter dan de laatste jaren kan het toch niet, dus wat heeft Nederland te verliezen?

Citaat: “En dat ontzien gaat uiteraard ten laste van de jongere collega’s: zelfde opleiding, meer werken en lagere beloning, dat kan niet anders dan wrevel wekken. Die wrevel zal, is mijn overtuiging, pas verdwijnen als aan de algemene salariskorting die deze maatregel uiteindelijk betekende, een einde wordt gemaakt.” (blz.100)

Nummer: 10-025
Titel: Onderwijs op de divan
Auteur: Leo Prick
Taal: Nederlands
Jaar: 2000
# Pagina’s: 144 (4678)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 90-5515-239-0

Meer onderwijs gerelateerde boeken:
Eefje Pleij – Juf met staarten
Theo Thijssen – De gelukkige klas
Jacques Vriens – Is de klas nog wel zo gelukkig?