Tags

,

Nummer  212
Artiest  White Stripes
Titel  Seven Nation Army
Jaar  2002
Wikipedia  Seven Nation Army
Website  White Stripes
Tekst  Az Lyrics

Bij hun doorbraak beweerde drummer Jack White dat ze broer en zus waren. Ze bleken getrouwd. En ook al gescheiden toen hun grootste hit Seven Nation Army een grote hit werd in 2003. En dan niet zo zeer een hit als in grote verkoopcijfers, hoge hitparadenoteringen (in Nederland haalde het de top tien niet eens), maar wel als in populariteit. Het nummer bleek aan te slaan bij velen, werd gebruikt in films, televisieprogramma’s en in sportstadions. Vele voetbalfans kozen het nummer voor hun zangkoren, tot de Uefa besloot het nummer officieel te gebruiken op het EK 2008. Mooi detail: twee jaar daarvoor hadden de Italianen het nummer gekozen als hun onofficiële volkslied, ze werden er wereldkampioen mee.

In 2011 kreeg het nummer een politieke lading toen het werd gebruikt in een documentaire over de revolutie in Egypte. Ook daar bleken de demonstranten op straat niet door zeven legers te kunnen worden verdreven.

De baslijn werkt aanstekelijk, het pompende drummen opwekkend. Heerlijk nummer om mijn persoonlijke hitlijst aller tijden mee te openen.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels.