Tags

, ,

Nummer 254
Artiest Sonic Youth
Titel Kool thing
Jaar 1990
WikipediaKool thing
WebsiteSonic Youth
TekstGenius

Veel dames komen vaak met mooie en gevoelige muziek. Alle vooroordelen zijn door de platenindustrie in de loop der jaren bevestigd. ‘Dat is wat mensen verwachten, dus moeten wij dat doen, anders verdienen we niets.’ Gelukkig zijn er ook dames die daar dwars doorheen banjeren en andere keuzes maken.

Kim Gordon is zo’n dame. Gewoon lekker scheurende gitaren, flink kabaal uit de speakers laten komen en dan niet een kerel in een leren jakkie met lange haren voor op het podium, maar een dame die zelf meespeelt en die goed zingt.

Sonic Youth is in Nederland nooit echt doorgebroken, had ik het idee. Zelfs voor de alternatieve VARA van eind jaren tachtig was dit te extreem. Gelukkig had ik in die tijd door dat je bij de VPRO wel echt buiten de gebaande paden terecht kon komen. Zo leerde ik de band kennen. Eerlijk is eerlijk, het is niet muziek die je dagelijks opzet, je moet er voor in de stemming zijn. Kool Thing is denk ik hun bekendste nummer, al is dat lastig te bepalen met weinig hitnoteringen en de top 2000 die het hele genre negeert.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.