Tags

, , , ,

Nummer  89
Artiest  Mojo Nixon and Skid Roper
Titel  Elvis is everywhere
Jaar  1987
Wikipedia  Bo Day Shus!!!
Website  Mojo Nixon
Tekst  mojonixon.com

Dinsdagavond 23 uur, Jan Douwe Kroeske krijgt een uurtje om muziek te laten horen die overdag niet aan bod komt. En dat is elke week een leuk uur met nieuwe nummers, onbekende bands en bijzondere artiesten. En bijzonder is Mojo Nixon zeker. Gelukkig liep er een cassettebandje mee die avond, ik kon ‘Elvis is everywhere’ de volgende dag terugluisteren. En nog een keer. In de tijd voor Spotify, voor MP3 was het lastig om meer van Mojo Nixon te vinden. Zijn platen waren niet verkrijgbaar in Nederland, zijn muziek werd op de radio genegeerd. Dus moest ik het jarenlang doen met dit ene nummer op dat cassettebandje.

Vele jaren later had ik een CD gescoord, een LP op een bandje opgenomen, leerde ik hem iets beter kennen. Zijn grootste hit heet ‘Debbie Gibson is pregnant with my two-headed lovechild‘, kortom hij neemt geen blad voor de mond. Zoek op YouTube en je komt een hele lijst prachtige songtitels tegen.

Elvis is everywhere is een mooie ode aan de overleden zanger, tegelijkertijd alle idioten die Elvis zien in wolken, verbrand brood en misvormde aardappels, op de korrel nemend. De muziek is simpel. De tekst is geweldig. Zelfs de Bermuda driehoek wordt gedemythiseerd: Elvis needs boats.

Er is veel te weinig humor in de muziek, veel artiesten nemen zich zelf veel te serieus. Gelukkig is er dan iemand als Mojo Nixon die voor relativeringsvermogen zorgt. Een uitzondering, een loner, maar wel iemand met een mening en geen angst die door te laten schemeren.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.