Tags

, , , , ,

16-029Diversen – Torpedo 2

Net als deel 1 goedkoop bij de Slegte. Had er voordien nog niet van gehoord. En dan toch maar voor een paar euri ineens verhalen van Hofland, Snijders en Van Egmond. Het valt mee, zong Jeroen van Merwijk al eens prachtig.

Het verhaal van Peter Middendorp die moeite moet doen om Ferry Mingelen te spreken te krijgen is geweldig. Onderkoeld geschreven, tragikomisch, erg boeiend. Ook zat ik met naar onder gevallen kaak te lezen over Stan Schram. Frans van Lier schrijft een intrigerend portret over deze fascinerende vrijdenker. Ook het laatste verhaal raakte me. F. Starik, nooit van gehoord, schrijft een mooi, bijna lief, portret van zijn buren. Wie wonen er allemaal bij hem in het trapportaal en hoe ga je met elkaar om.

Het leukste van Torpedo is dus overduidelijk dat wanneer je schrijvers de vrije hand geeft er verhalen uit komen die nergens anders passen, maar zonder uitzondering lezenswaardig zijn. En een goede schrijver kan zelfs een onderwerp dat me totaal niet boeit interessant maken. A.L. Snijders bewijst dat in deze uitgave met zijn verhaal over een dierenpension.

Jammer dat Torpedo geen lang leven gegund werd.

Citaat: “Achteraf bezien, denk ik weleens, zou je de hele onderneming in Indonesië tussen 1945 en 1949 als één grote oorlogsmisdaad kunnen beschouwen. Een volk dat na vijf jaar bezetting, jodenvervolging, plundering, hongerwinter, aan het herstel van de verwoestingen moet beginnen, gaat tegen de dringende waarschuwingen uit binnen- en buitenland een nieuwe oorlog aan.” (p.50)

Nummer: 16-029
Titel: Torpedo 2
Auteur: Diversen (Hans Münsterman, Peter Middendorp, Frans van Lier, H.J.A. Hofland, Tommy Wieringa, A.L.Snijders, Nico Dijkshoorn, Florence Tonk, Ron Kaal, Michel van Egmond, Mirna van Dijk, F.Starik)
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 160 (6498)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 978-90-388-9045-6

Meer:
Torpedo 1
Website
Facebook
Twitter

 

Themaweek 7: Boeken