Tags

, , , ,

Photobucket - Video and Image Hosting

Benoîte Groult – Zout op mijn huid (06-056)

De hype van een behoorlijk tijdje geleden. Toen ik het in een goedkope uitgave tegenkwam, heb ik het maar gekocht. Soms moet je mee kunnen praten over bewierookte boeken, ook al is het een decennium later. Daarna stond het een behoorlijk tijdje in mijn kast, totdat ik deze zomer een plekje vond in mijn rugzak, met als achterliggende gedachte dat ik niet de enige zou zijn die dit boek ging lezen.

Groult was een sensatie toen het boek oorspronkelijk uit kwam.Vooral het feit dat een vrouw extreem openlijk schreef over een buitenechtelijke verhouding was niet gebruikelijk. Dat vrouwen een erotisch verhaal schreven was ook al bijzonder, maar dat ze het hard, bijna pornografisch opschreef, was een schok. Een kleine quote: “en ik ben ook getroffen door een hevige brand in mijn kut. Ik zal drie dagen moeten rondlopen met die vurige gloeiende plek in mijn binnenste..”. Het zal aan mij liggen, maar ik heb toch de indruk dat hier een klein beetje PR achterzat. Ze wist gewoon dat dit opschudding zou veroorzaken, dat ze dus publiciteit zou krijgen, iets wat de verkoop zeker geen schade heeft gedaan.

Verder is het verhaal gewoon het liefdesverhaal tussen een vrouw uit Parijs, intellectueel bovendien, en een boerenzoon uit Bretagne, die zijn leven op zee doorbracht. Ik heb nooit een zogenaamd damesromannetje gelezen (al kwam Danielle Steel behoorlijk in de buurt), maar kan me voorstellen dat dit extreem dicht in de buurt komt daarvan. Het verschil wordt gemaakt door de niets verhullende sekspassages, waar ik begrepen heb dat dokterromannetjes meestal, als in een Amerikaanse film, de camera wegdraait zodra er lichaamsdelen verschijnen die normaal gesproken bedekt horen te blijven.

Tja, ik koos er zelf voor om het boek te lezen, heb het uitgelezen, mag nu meepraten over de hype, al zal ik Goult niet snel weer oppakken.

Nummer: 06-056

Titel: Zout op mijn huid (Orig.: Les vaisseaux du coeur)

Auteur:  Benoîte Groult
Taal: Nederlands (Orig.: Frans)
Jaar: 1988
# Pagina’s:  253 (10666)
Categorie:  Lectuur
ISBN:  90-6974-621-2

Photobucket - Video and Image Hosting