Tags

, , , ,

16-042Tessa de Loo – De zoon uit Spanje

Het gaat niet goed met papa, zijn komende verjaardag zal waarschijnlijk de laatste worden. Zijn kinderen laten hun broer uit Spanje overkomen, hij is al decennia niet meer in Nederland geweest. Vader en Bardo zijn stijfkoppen. En dan broeit er ook nog iets tussen de broers. Maar het verhaal neemt een verrassende wending als Bardo besluit de zorg voor zijn vader op zich te nemen. Een verpleeghuis? Dat gaat hem te ver.

Elk hoofdstuk is beschreven vanuit het standpunt van een van de hoofdfiguren. Door deze constante wisselingen van standpunt leest het eigenlijk best lekker. Maar of het daarmee ook een goed boek is, durf ik niet te zeggen. Ook hier weer veel oude opgerakelde familiegeschiedenis (net als bij Nicci French), het leek wel het thema van de zomer. Het eind is een beetje (te) abrupt en laat net zo veel vragen open dan dat ze beantwoordt.

Ach, voor de vakantie aan het zwembad prima lectuur.

Citaat: “Opofferingsgezindheid en belangeloosheid zijn weliswaar zeldzaam geworden in het hedendaags landschap van menselijke betrekkingen, maar als ik geen beroep doe op een beetje mededogen, hier en nu, wie zal het dan doen? Nu komt het erop aan. Al is het geen elegant moment, het is het enige waarop iedereen aanwezig is. Wie wil straks Pa’s handen en voeten zijn, zijn honger en dorst, zijn schaamte en zijn angst, zijn spijt misschien, al is het maar voor één dag per week?” (p.80)

Nummer: 16-042
Titel: De zoon uit Spanje
Auteur: Tessa de Loo
Taal: Nederlands
Jaar: 2004
# Pagina’s: 173 (9501)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-295-7166-1

Meer recensies:
Scholieren.com
Recensieweb
8 Weekly

Meer Tessa de Loo:
Het rookoffer
Tessa de Loo.com
Wikipedia