Tags

, , ,

Torpedo 1Torpedo 1

De kelder van de Slegte. Niet echt een pronktafel. Daar ligt Torpedo, een literair boekje dat zich afzet tegen de tijdsgeest en de heersende orde. Op een andere manier kan ik ‘100% columnvrij’, ‘Geen website’ en ‘geen rubriekjes’ niet verklaren. Maar niet alleen dat, het zijn juist de namen die ook voorop staan die me doen toehappen. Hofland, Van Roosmalen en A.L. Snijders. En ach, laat ik eerlijk zijn, ook het feit dat het niet alles kost is een meevaller.

Het verhaal van Marcel van Roosmalen ‘op zoek naar Khadaffi’ is bijna vier jaar na dato een stuk actueler dan het toen was. Een mooi verhaal waarin van Roosmalen de omgekeerde weg ging dan de meeste vluchtelingen vier jaar later. Van Tunesië naar Libië met de trein. Prachtig verhaal, zoals ik van hem verwachtte overigens.

A.L.Snijders vertelt over zijn buurman in Klein Dochteren, een niet voordehandliggende keuze maar daarom des te leuker. Dat Nico Dijkshoorn vaak bij de Chinees zat had ik wel eens gehoord. Hij schrijft er hier dus een verhaal over.

Aukelien Weverling schrijft een mooi stuk over Second life, de hype van dat moment, die achteraf dus inderdaad niet meer dan een hype bleek. Een prachtige fotoreportage van Martijn van de Griendt (had ik nog nooit van gehoord) verbaast me, de geschiedenisles van Hans Hogenkamp is interessant, terwijl Chris de Bode een kans in De Muur verdient, met zijn schitterende foto’s van wielerkoersen elders op de wereld. Het verhaal van Hiske Dibbets geeft een prachtig kijkje achter de schermen van uitgevers. Maakt mij aan het twijfelen. Moet ik nu juist wel streven naar uitgeven of helemaal niet meer?

Al met al was dit blad een plezierige verrassing, bij een andere Slegte heb ik de volgende uitgaves ook maar gescoord. Op de website (die er ondertussen toch is), las ik dat het experiment maar een jaar heeft gelopen, al schijnen er plannen te zijn om dit jaar een terugkeer te maken. Ik ben benieuwd.

Citaat: “Bij het strooiveldje houden we halt. Henk, van de oude stempel, laat de toebereidselen voor het dalen van de kist graag buiten beeld voltrekken. Hij vraag of we nog iets willen zeggen, aan het graf. Een schepje zand, opper ik, dat vind ik altijd wel fijn. Dat kan. (blz. 122/123)

Nummer: 10-065
Titel: Torpedo 1
Auteur: Diversen (H.J.A. Hofland, Marcel van Roosmalen, A.L. Snijders, Nico Dijkshoorn, Tommy Wieringa e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 160 (12061)
Categorie: Literair magazine
ISBN: 978-90-388-9020-3

Meer:
Recensie eerste deel
Over Torpedo
Toch een website