Tags

, , ,

16-045Torpedo 3

Of er een vierde deel bestaat, geen idee. Ik heb er drie gevonden, alle drie met plezier gelezen. 100% columnvrij, al is het wel een columnist (Marcel van Roosmalen) die het hoogtepunt van deze uitgave schrijft. De bedevaart waarop hij mee mag (al gaat het niet van harte) is van een ongelooflijke (geen woordspeling) triestheid. En Roosmalen weet dat geweldig neer te zetten. De onverdraagzaamheid naar de schrijver toe is een godsgeschenk voor het verhaal.

Ook leuk is het verhaal van Karin Overmars hoe ze op internetfora (negen jaar geleden was FB nog niet alom aanwezig) als een fictief karakter een publiek aan zich weet te binden, een onbedoelde voorbereiding op een later verschenen boek. Hoe een geintje zich al snel serieus kan ontwikkelen.

De twee schaatsverhalen van Gerbrand Bakker over Jeroen Straathof zijn eerder levenslessen dan dat ze iets met de sport te maken hebben. Hadden mooi in Zwart IJs gepast.

Het reisverhaal van Daan Dijksman door Noord Korea had meer publiciteit verdiend. Verrassend mooi was het verhaal van de laatste werkdag van Willem Jochems. Veel foto’s, begeleidende teksten, het blinkt uit in de beschrijving van het normale. Deze bijzondere werkdag van een doorsnee werknemer.

Kortom ook het derde deel van Torpedo was weer een plezier om te lezen.

Citaat: “Overigens heb ik nooit goed kunnen invoelen wat de aantrekkingskracht van de aanbieding is. Dat je eerst iets niet en vervolgens wel wil kopen omdat er iets van de prijs is afgegaan. De korting an sich wordt de reden van de aanschaf, niet het product. Wat je koopt, is de korting zelf, niets. De aanbieding is een nihilistische aangelegenheid.” (p.79)

Nummer: 16-045
Titel: Torpedo 3
Auteur: Diversen (Karin Overmars, H.J.A. Hofland, Marcel van Roosmalen, Gerbrand Bakker, Sanneke van Hassel, Mirjam Bosgraaf, Carel Helder, Henk Wildschut, Peter Middendorp, Jos Versteegen, Fred de Vries, Stijn Aerden, Daan Dijksman)
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 160 (11052)
Categorie: Non fictie
ISBN: 978-90-388-9046-3

Meer:
Torpedo 1
Torpedo 2
Website
Facebook
Twitter