Tags

, , , , ,

Jan Mulder - Strafschopgebieden & reservesJan Mulder – Strafschopgebieden & reserves (09-057)

Het verzameld sportwerk van Jan Mulder kwam begin deze eeuw uit in een aantal dikke bundels. Dit is deel 4 daarvan. Ik heb bewust een tijdje gewacht met het lezen ervan, vier van dit soort dikke pillen achter elkaar zou een overdosis Mulder betekenen. Dit terwijl ik niet de afkeer heb zoals sommige mensen die 1 keer per week op televisie al een overdosis vinden.

Strafschopgebieden & reserves bestaat uit een aantal boeken die Mulder schreef vlak na zijn carrière als actieve voetballer. In ‘Opmars der strafschopgebieden’ (oorspronkelijk verschenen in 1978) zijn columns verzameld die hij eind jaren zeventig schreef, bijna uitsluitend over voetbal. De romanticus zoals hij later bekend werd, vooral dankzij zijn rol als sidekick in diverse televisieprogramma’s, is al zichtbaar. De penalty mag omgedoopt worden in ‘Panenka’ als eerbetoon, Jaap Bax die namens de NCRV eerste een wedstrijd uit het zaterdagvoetbal becommentarieerde voordat de profs op tv kwamen, de beleving van de cupfinal in Engeland, overleden vrienden en bekenden, het gaat nooit om de uitslag, om de naam, maar altijd om het gevoel dat er bij hoort. Mulder bleek een talent.

‘De eeuwige reserve’ (uit 1982) is het vervolg. Meer columns, meer mooie verhalen, weer vele momenten van ontroering, gezien door de ogen van de elegante aanvaller die hij in zijn hoofd dan nog is. Prachtig verhaal is zijn herinnering aan het WK van 1974. Deeluitmakend van de selectie van 24 was hij 1 van de 2 afvallers. Tijdens zijn vakantie in Egypte ziet hij het Nederlands team furore maken. Minder actueel, meer herinneringen. Zijn Groningse jeugd komt zo nu en dan naar boven. (“Pazzop jonges, dei laange van Veelerveen is ’n fiez-ônt!”). Het zou ook gezien kunnen worden als handleiding voor de onwetende liefhebber. Voorbeeldtitels: De afmaker, een oranjeklant, een positieve gast, een hele grote, een schoppertje, een laatbloeier, de kankerpit en nog veel meer van deze beschrijvingen.

Het derde boek in deze bundel is “Wereldtweekamp Schaken ‘85”. Beschouwingen van een buitenstaander over de tweede tweekamp tussen Karpov en Kasparov. Hier komt de observator in Mulder duidelijk naar boven. Op het oog onbelangrijke details blijken ineens bepalend te zijn voor winst en verlies, het spektakel om de schakers heen, de koude oorlog tijdens de officiële koude oorlog, een stukje geschiedschrijving.

Als bonus nog een verhaal over taal “Het vriendje van Jesper Olsen” (1984), over de taal van sportverslaggevers.

Prachtige bundel weer, Mulder is vooral goed als stukjesschrijver. Deze vierde bundeling is daar een mooi bewijs voor.

Quote: “Dagen vóór de historische Wembley-triomf van de famous Dutch had de Britse pers de toeschouwers het vooroordeel als een bezetene ingehamerd. Hun eigen spelers kregen een zo groot minderwaardigheidscomplex voor de voeten geschoven dat hun het zicht werd ontnomen, leek het wel tijdens de wedstrijd.” (Blz. 142)

Nummer: 09-057
Titel: Strafschopgebieden & Reserves
Auteur: Jan Mulder
Taal: Nederlands
Jaar: 2002
# Pagina’s: 387 (11843)
Categorie: Sport
ISBN: 90-6005-767-8