Tags

, , , , , , ,

Jan Mulder - MobieliquetteJan Mulder – Mobieliquette

Ik kan me nog herinneren dat bij sommige mensen de telefoon in de gang hing, zo’n groot bakelieten geval. Zelf ging ik op kamers en had geen eigen toestel. Ik belde soms vanuit een telefooncel en dat was het. De eerste autotelefoon was een sensatie. Iemand met twee antennes op het dak was ongetwijfeld een belangrijk iemand.

Het kan hard gaan in een mensenleven. Tegenwoordig zie ik geen tiener meer fietsen zonder mobieltje in de hand, is het ondenkbaar dat je niet bereikbaar bent en hebben we meer mobieltjes dan inwoners in Nederland.

Eind jaren negentig was een mobiel nog niet zo algemeen verspreid. Wel werd het fenomeen steeds alomtegenwoordiger, dus vroeg Libertel aan Jan Mulder om een aantal stukjes te schrijven over mobiele telefoons en de mogelijke etiquette die daar bij zou kunnen horen. Met wat aardige tekeningen van Stefan Verwey heb je dan een bijzonder boekje voor je klanten. En voor fans van Jan Mulder een collectors item. Geen ISBN, niet vrij verkrijgbaar, puur toevallig kwam ik het tegen vele jaren later.

Uit de verhaaltjes blijkt dat de toekomst moeilijk te voorspellen is. De Smartphone is tegenwoordig veel meer dan een telefoontoestel. Maar in 1997 was dat natuurlijk niet te voorzien. En zo zou je dit boekje over een eeuw heel precies kunnen dateren, zonder dat je de datum voorin het boekje leest. Begin jaren negentig de eerste mobiele telefoons, pas eind jaren negentig de doorbraak, tien jaar later beginnen smartphones het over te nemen en tegenwoordig vindt de jeugd bellen al ouderwets.

Citaat: “Presentator Gouman tegen het einde van de uitzending: ‘Als u nu direct met God zou kunnen telefoneren, wat zou u dan tegen Hem zeggen?’ En dat op datzelfde moment de mobiele telefoon van Knevel overgaat, Andries opneemt en zegt: ‘Goh, dat is nou toevallig, we het net.. nou ja zeg, wat een toeval, ik wil net uw nummer draaien!’ “ (p.21)

Nummer: 12-022
Titel: Mobieliquette
Auteur: Jan Mulder
Taal: Nederlands
Jaar: 1997
# Pagina’s: 63 (3720)
Categorie: Non-fictie
ISBN: nvt

Meer:
CaMu 1998
De vrouw als karretje
Strafschopgebieden en reserves
CaMu 1996
Iris
CaMu 2000
CaMu 2002
Opkomst en ondergang