Tags

, , , ,

Jan Mulder - De vrouw als karretjeJan Mulder – De vrouw als karretje

Na het verzamelen van al zijn sportwerk in eerst drie, later volgde een vierde, dikke delen, bleef er genoeg over om ook een bundeling te maken van zijn schrijfsels die niet over sport gaan. Dit werd de verzameling ‘De vrouw als karretje’.

Een aantal dunne boeken, veel columns en korte verhalen, wat songteksten (?) en een aantal dagboekfragmenten en je komt automatisch uit op weer een dikke pil in de boekenkast. Het risico is dat het boek mooi staat in de kast, maar niet of slechts gedeeltelijk gelezen wordt. Ook bij mij duurde het jaren voor ik het las. Een dikke verzameling per jaar is meer dan genoeg wat mij betreft. Ik mag graag columns en verhalen van Mulder lezen, maar na een tijdje moet je toch ook oppassen voor Muldermoeheid. Dat zijn hoofd in vele televisieprogramma’s te zien is, is dan niet perse een voordeel voor de schrijver Mulder.

De schrijver wordt mijns inziens nog te vaak onderschat. Mulder is in staat om prachtige verhalen te schrijven over de meest triviale dingen. Een observatie van hem kan al snel omgezet worden in een goede column. Zijn mening spat de ene keer van de bladzijde af, terwijl iets verderop in het boek het relativeren opnieuw wordt uitgevonden.

Als fanatiek lezer heb ik meerdere stukken al eens gelezen, maar herlezen, vaak gezien, zeker ook door mijzelf, als zonde van de tijd, is soms helemaal niet verkeerd. Het titelverhaal is meteen al een topper, de toespraken een prachtig deel, de autobiografische schetsen eigenlijk het minst interessant.

Citaat: “Sommige mensen hebben geen voornaam. Minister van Justititie, de heer Korthals Altes. Hij is in het bezit van onberispelijke kostuums, een la vol overhemden, stijfsel en dassen, een kast van een huis, waarschijnlijk nog sokophouders. Alleen een voornaam heeft hij niet.” (blz. 292)

Nummer: 10-066
Titel: De vrouw als karretje
Auteur: Jan Mulder
Taal: Nederlands
Jaar: 2001
# Pagina’s: 496 (12557)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-234-7081-8

Meer Mulder:
Goddeau over ‘De vrouw als karretje’
Iris
Strafschopgebieden & reserves
Opkomst & ondergang
Spelers & speelsters

Advertenties