Tags

, , , , , , ,

Hard Gras 64Hard Gras 64 – Wereldkampioen klaverjassen (09-035)

Als eerste Europese land wist Nederland zich te plaatsen voor het WK 2010 in Zuid Afrika. En volgens Hard Gras hebben we de juiste bondscoach. Want wat velen niet weten is dat de huidige bondscoach Bert van Marwijk al eens wereldkampioen is geweest. Samen met zijn vader won hij als jonge jongen het wereldkampioenschap klaverjassen.

Thierry Henry vroeg zich af hoe het ging met Rody Turpijn. Hard Gras springt er op in. Janneke van der Horst zoekt spelers op die in 1997 het bekende jeugdtoernooi van Toulon speelden. De een is nu een ster, de ander heeft niets meer met voetbal. Het leven van een topvoetballer gaat over hindernissen. Verhalen over Manon Melis, Johan Boskamp en Gerd Muller zijn leuk, Jean-Marc Bosman blijkt een tragisch figuur tegenwoordig en Nico Dijkshoorn geeft een stukje prijs uit de roman over Kuif den Dolder, de beste voetballer die Nederland ooit had.

Maar het onbetwiste hoogtepunt van deze uitgave van Hard Gras is een fraai staaltje onderzoeksjournalistiek van Peter de Waard. Hij ging op zoek, en ging behoorlijk diep daarbij, naar Joe Gaetjens. Deze Haitiaan was verantwoordelijk voor de grootste verrassing in het moderne voetbal. Hij scoorde in 1950 de 1-0 voor de Verenigde Staten tegen Engeland, de eerste keer dat de uitvinders van het voetbal meespeelden op een WK. In Engeland zijn er nog mensen die niet geloven dat die uitslag correct is.

De Waard vindt het verhaal achter de doelpuntmaker die in de VS woonde destijds, maar niet eens een Amerikaans paspoort had. Hij sprak familieleden, volgde zijn pad als voetballer en begreep waarom de Engelsen die wedstrijd verloren. Complimenten voor De Waard, ik ben ooit een paar dagen in Port au Prince geweest. Als je daar dan ook nog eens mensen kunt vinden die je kunnen helpen met dit verhaal, dan ben je een goede onderzoeker. Schitterend verhaal.

Quote: “Dat hij na 45 minuten werd gewisseld begreep de linksbuiten. De mededeling van Knobel dat het genoeg was geweest, had Van Marwijk zelfs enigszins verwacht. Hij ging douchen, kleedde zich om en zag vanaf de reservebank de Joegoslavische invaller Zvonko Ivezic met een kopbal de 3-0 eindstand bepalen.” (blz. 37)

Nummer: 09-035
Titel: Hard Gras 64. Wereldkampioen klaverjassen
Auteur: Diversen (Arthur van den Boogaard, Nico Dijkshoorn, Peter de Waard, David Winner, Anna Enquist e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 144 (7774)
Categorie: Sport (Voetbal)
ISBN: 978-90-468-0484-1