Tags

, , , ,

 

Umberto Eco - Op reis met een zalmUmberto Eco – Op reis met een zalm (06-083)

Er zijn momenten dat je zo graag een andere taal wil leren. Dit boek lezend kwam ik weer eens tot die conclusie. Het lijkt me heerlijk dit in het Italiaans op te nemen. Helaas moest ik het met de vertaling doen. Ook niet erg, want het blijft gewoon een plezier om te lezen.

Op reis met een zalm is een verzameling columns die sinds 1986 in het Italiaanse blad Espresso stonden. Het leest als een instructieboek, met titels als “Hoe houd je een intellectuele vakantie”, “Hoe word je Maltezer ridder”, “Hoe kom je langs de douane” en “Hoe herken je een pornofilm”.

Al snel zat ik letterlijk hardop mee te lachen met zijn instructies. Eco heeft een geweldig gevoel voor humor, koppelt dat aan een groot observatievermogen, zelfspot en een stuk cultuurgeschiedenis, waardoor je het gevoel hebt dat je meegenomen wordt door de Italiaanse bureaucratie (Hoe vervang je een gestolen rijbewijs?) aan de hand van een insider. Het titelverhaal is geen metafoor, maar een waar gebeurd verhaal over een zalm die een reis van een aantal dagen moest ‘overleven’ in een minibar.

Quote: De ideale bibliothecaris moet in de eerste plaats mank lopen, zodat het oppakken van het aanvraagbriefje, het afdalen in en terugkeren uit de kelders meer tijd in beslag neemt dan normaal.

Quote 2: Hieraan dient te worden toegevoegd dat doperwtjes in vliegtuigen in de regel pas geserveerd worden wanneer het luchtschip in turbulentie geraakt en de gezagvoerder aanraadt de riemen vast te maken.

Quote 3: maar het feit dat hij ijskoud doorgaat met zijn draadloze telefoon te koop te lopen bewijst dat hij van deze dingen geen weet heeft en is de meedogenloze bevestiging van het feit dat hij maatschappelijk niets voorstelt.

Prachtig boek, Eco is gestegen op mijn lijst van ‘schrijvers waar ik meer van moet lezen’.

Een hoofdstuk moet ik thuis nog er door krijgen: Hoe rechtvaardig je je eigen bibliotheek.

Nummer: 06-083
Titel: Op reis met een zalm (Il secondo diaro minimo)
Auteur: Umberto Eco
Taal: Nederlands (Orig.: Italiaans)
Jaar: 1992
# Pagina’s: 110 (16188)
Categorie: Columns
ISBN: 90-5713-300-8