Tags

, , , , , ,

Kaalgeschoren kuiten trillen heftig voor de start
Rondjes langs de kerk, alle toeclips zitten strak
Bij het vallen van de vlaggen trekken spaken klagend krom
Sleuren kerels aan het frame, het vertrek, de helse trom

In 1988 komt uit een jamsessie de band de Raggende Manne voort. Gezicht van de band is zanger Geert Timmers, die voor deze gelegenheid de naam Bob Fosko aanneemt. Fosko schrijft zijn teksten over het alledaagse leven, vooral dagelijkse frustraties zijn een goede inspiratiebron. De muziek is precies zoals de groepsnaam aangeeft, de woorden worden door de zanger meer uitgeschreeuwd dan gezongen. Ze breken landelijk door met de 6 seconden durende single `Nee, ´s niks` in 1990.

Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe

Een concert van de Raggende Manne is een belevenis. Op doktersadvies mag Fosko niet vaker dan eens per maand optreden en dan nog slechts 1 uur per keer. Ik stond in Enschede ooit, net als vele anderen, op de tweede set te wachten, maar kreeg slechts 1 toegift: voornoemde 6 seconden durende single. De hoeveelheid energie die Fosko in dat uurtje eruit gooit was echter indrukwekkend.

Na een duivelse ontsnapping vallen rijders uit elkaar
Het peloton dat scheurt in brokken, ploegen klitten bij mekaar
Het janken van de radio, gillen van publiek
Laat het bloed van renners koken, stampen trappers als muziek

Fosko zei eens dat hij verwoordde wat de gewone man dacht. Nummers over wielklemmen, kutweer en nietszeggende gesprekken bij bushaltes zijn daar getuige van. Maar ook sport spreekt de heren aan. `Hij moet erin` is het eerste nummer over sport, waarbij een commentator de legendarische tekst `Ja, dat zal de rechtsback van ADO voelen aan zijn klokkenspel` uitspreekt.

Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe

Natuurlijk heeft ook Fosko door dat de echte volkssport niet voetbal is, maar wielrennen. Op het album Zaad uit 1994 staat het openingsnummer `Trappe trappe trappe`. Uit het nummer blijkt niet echt dat Fosko, de zanger en tekstschrijver tenslotte, een echte kenner is. Geen volger maar meer iemand die van de romantiek houdt die altijd om de sport hangt. Iemand die de wielrennerij nog altijd ziet als een bijeenkomst van sterke boerenzonen en arbeiders waarvan de sterkste uiteindelijk wint. Het refrein spreekt wat dat betreft boekdelen. De simpelheid die de Raggende Manne ook in hun muziek stoppen, staat gelijk aan het beeld van de wielrenner. Gewoon vaak en veel ´trappen´ en het komt wel goed.

Honderd meter! gilt de speaker en de oorlog is gedaan
Knal naar zwaardere vertanding, trek de toeclips stevig aan
De kudde wild geworden stieren stormen gierend naar de meet
Er kan maar 1 de snelste zijn

`Er kan er maar 1 de snelste zijn`. Natuurlijk slaat dit op de winnaar van de kermiskoers die beschreven wordt in dit liedje. Maar het zou net zo goed op de band kunnen slaan. Wie anders heeft er een single van 6 seconden uitgebracht? Wie anders kan een volledige CD spelen, alle hits er achter aan, een toegift of 2 en toch binnen een uur klaar zijn?

Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe

 

Dit nummer had 1 van mijn favoriete wielernummers kunnen worden. De simpelheid van de tekst, het snelle ritme, de geheel eigen stijl van de band; alles klopt, alles past samen. Maar helaas heeft de band voor dit nummer een gast uitgenodigd. Nu doet men dit wel vaker, ware het niet dat deze keer de gast Ab Kaashoek is, bekend van Radio Tour de France. Voor mij de enige reden om Radio Tour de France voortijdig uit te zetten. In de voor hem bekende stijl sluit hij het nummer af:

” …. Mont Blanc die daarmee dan de scherprechter is geweest
in deze schitterende Tour de France. Is dat Bob Fosko die daar
onder uit gaat? Het lijkt … Ik dacht het wel. Of toch de Nederlander …
We gaan het straks rustig met elkaar … En laten we dat vooral …
Niet wegwezen! Lowie Labeur, dat lijkt wel Lowie Labeur die
daar remonte deed ….. “

Jammer. Erg jammer.

Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe
Trappe, trappe, trappe, trappe

Gelukkig maakt Fosko het weer enigszins goed door de laatste keer het refrein te zingen, terwijl Kaashoek nog aan het praten is. En hoe irritant die ook is, hij is natuurlijk volledig onhoorbaar als Fosko met zijn band aan het raggen is.

“Dit was Ab Kaashoek, de la France”

Leuk nummer. Goede sfeer. Echt wielernummer ook, niet een liedje waarin toevallig het woord fiets voorkomt.

Advertenties