Tags

, , , , , ,

Orhan Pamuk - De witte vestingOrhan Pamuk – De witte vesting

Iemand die een Nobelprijs wint voor literatuur, die moet toch wel een goed boek kunnen schrijven. En dus vond ik dat ik wel eens iets van hem mocht lezen. De witte vesting was tijdelijk in de aanbieding toen ik het kocht, het stond een tijdje in de kast te wachten, maar uiteindelijk moest het er dit voorjaar toch maar van komen.

Hoofdpersoon van het boek is een jonge Venetiaanse (Italië bestond nog niet toen) student die door de Turken gevangen wordt genomen, later als slaaf verkocht. Zijn meester kon wel een dubbelganger zijn, zo leken ze op elkaar. En samen bestuderen ze de wetenschap, experimenteren met vuurwerk en discussiëren over het leven. Hij wordt als alternatieve geneesheer populair. Hun band lijkt veel op vriendschap, misschien wel broederschap.

Maar elke keer is er weer dat moment dat de ik-figuur weer met de realiteit geconfronteerd wordt, dat hij gevangen is in een vreemd land, ver van huis. Hij moet zelfs kiezen tussen de dood of bekering tot de islam (niet een thema dat na de verkiezingsuitslag hier besproken hoeft te worden).

Ondanks dat het verhaal erg meeslepend was, had ik toch, weer eens een keer, het gevoel dat er flink wat langs me heen ging. Gebrek aan kennis over de cultuur, het land, de religie, het boek was voor mij niet meer dan een mooi verhaal. Maar daarvoor krijg je normaal gesproken geen erkenning van de critici, geen Nobelprijs, geen vertaling in tientallen talen. Misschien moet ik nog maar eens een boek van hem lezen.

Citaat: “Ik voelde wel dat hij wachtte tot ik belangstelling zou tonen, maar het heimwee naar mijn vaderland dat mij in die dagen ineens weer had overspoeld, had de haat die ik tegen hem voelde, flink aangewakkerd; dat was de reden dat ik mijn nieuwsgierigheid onderdrukte en erin slaagde volstrekt onverschillig te lijken voor de resultaten die zijn creatieve geest wist te bereiken op grond van de dingen die ik hem had verteld en van goedkope, en slechte boeken die bij het lezen al uit elkaar vielen.” (blz. 61)

Nummer: 10-015
Titel: De witte vesting (Orig.: Beyaz kale)
Auteur: Orhan Pamuk
Taal: Nederlands (Orig.: Turks)
Jaar: 1985
# Pagina’s: 207 (3079)
Categorie: Literatuur
ISBN: 978-90-413-3144-1

Andere recensies:
Boekbesprekingen.nl
Volkskrant