Tags

, , , , , , , ,

Een boek waar ik ook flink naar heb gezocht is het avontuur van een van mijn favoriete bands on tour in Colombia. De vader van de zanger mocht het boek schrijven, dit dagboek was het resultaat.

Het idee was een gok, maar vooral een avontuur. Mano Negra, nog een Franse band, wat circusartiesten, journalisten en entourage en dan allemaal in een oude trein over een traject dat eigenlijk allang niet meer gebruikt is voor passagierstreinen. Onderweg in elk dorp en stad een concert geven, het hele circus optuigen en dan een dag later weer verder reizen.

Geweldig idee natuurlijk, ware het niet dat er flink wat hobbels te nemen waren. Te beginnen met het beperkte budget. Dan is er nog de onveilige situatie in veel delen van het land. Daar komen dan de problemen bij van het op elkanders lip zitten, weken achter elkaar, de verlokkingen van het land, waar je je van alles bij kunt voorstellen en je weet dat dit niet zomaar een tour is van een bekende Europese band. Voeg toe het gebrek aan (stromend) water, tropische temperaturen, slecht onderhouden rails en het heeft weinig meer met Mano Negra te maken.

En de schrijver is per definitie betrokken, zijn zoon is de belangrijkste muzikant in de trein. Er ontstaan dan ook problemen, waardoor een deel van de band al voor de helft van de tour vertrekt. Het voorprogramma wordt dus maar wat belangrijker gemaakt. Ze krijgen te maken met verstekelingen, hoeveel mensen kunnen daadwerkelijk mee in de trein?

Het boek leest als een geweldige roadmovie, het gaat steeds minder over de optredens, steeds meer over wat er al reizend gebeurt. Jammer dat er geen tot weinig beelden zijn van dit avontuur.

Citaat: “We’ve only just landed when the train stops, abruptly. We’ve derailed. Already! Again! The state of the track is quite picturesque. The sleepers are only loosely nailed to the rails, and the rails are completely twisted because they don’t dilate very evenly. Sometimes, when we’re on the footplate we can see a huge bump where the rail is suspended in the air for about ten meters, thirty centimeters above the ballast. When the train arrives, it flattens the bump. But in the meantime, little stones get under the track and the convoy derails again with a huge shudder from top to trail.” (p.90)

Nummer:              21-060

Titel:                     The train of ice & fire (Un train de glace et de feu)

Auteur:                 Ramon Chao

Taal:                     Engels (Frans)

Jaar:                     2008 (1994)

# Pagina’s:           256 (12821)

Categorie:            Reizen

ISBN:                   978-1-901927-37-5

Meer:

Downloaden

Themaweek 129: Reisboeken