Tags

,

Citaten uit kranten en tijdschriften die ik de afgelopen jaren de moeite vond.

136:

De IS-strijders zelf lijken het er een stuk minder moeilijk mee te hebben. (..) Omdat de yezidi-vrouwen in hun ogen ongelovigen zijn, vinden zij het geen enkel probleem om hen te misbruiken of te verhandelen (een deel van de vrouwen is voor veel geld doorverkocht aan mensen in landen als Saudi-Arabië). Een van de strijders vertelt een 12-jarig meisje zelfs dat hij dichter bij god komt door haar te verkrachten. Dergelijke praktijken worden gerechtvaardigd uit naam van een soort internetversie van de islam, (…) een knip- en plakislam. Alleen aan de soera’s (hoofdstukken) die toevallig van pas komen hecht IS waarde. Islamitische groepen als IS gebruiken de islam om hun strijd te rechtvaardigen, terwijl die uiteindelijk toch gaat om seks, geld en macht – en nauwelijks om religie.

Judit Neurink, De vrouwen van het kalifaat, 2015

137:

Want deze bescherming is bedoeld ‘voor echte Nederlandse investeerders, niet voor buitenlandse bedrijven die hier alleen een minimale aanwezigheid hebben’. Voor een nieuw kabinet is de opdracht duidelijk: stop met het faciliteren van de slimmerds, de ontwijkers, de criminelen, en de bedrijven die hier even een tussenstopje maken om andere landen aan te klagen. Nederland moet geen spil willen zijn in de grensoverschrijdende trukendoos.

Marike Stellinga, NRC, december 2021

138:

Wie moraal boven de wet en rechtsstaat plaatst, onderwerpt iedereen aan de grillige, genadeloze meute. Laat je leiden door de temperatuur op sociale media en je verwordt tot een bal in een flipperkast die alle kanten op knalt en met de grootste moeite de weg naar huis terugvindt. En uiteindelijk is dat wat we allemaal willen: in de donkerste dagen veilig de weg naar huis vinden. Liefst zonder kleerscheuren en met de geruststelling dat we in ieder geval nog de bescherming van de wet hebben.

Hassnae Bouazza, NRC, 23 april 2021