Tags

, , ,

Nummer  215
Artiest  Shirley Bassey with Yello
Titel  The Rhythm Divine
Jaar  1987
Wikipedia  The Rhythm Divine
Website  Yello
Tekst  Lyrics

Ik zit nog op de middelbare school, mijn muzieksmaak is zich aan het ontwikkelen. Mijn favoriete bands staan wel zo’n beetje vast. Het genre ook. En dan komt er een single uit van een Zwitserse band waar ik tot dat moment weinig mee heb.

Ze vragen een beroemde zangeres om het nummer te zingen. Shirley Bassey kende ik wel, maar meer een naam, dan dat ik naar haar luisterde. Voor James Bond was ik al te oud, daarvoor moet je een jaar of 12 tot 14 zijn, of nooit opgroeien, dat kan ook. Zij had meerdere nummers gezongen, voor meerdere films.

Er is dus geen enkele reden dat dit voor mij is. En toch raakt het me. Het raakt me zelfs zo, dat ik de moeite neem om de single te kopen. De gedragen stem, de ietwat overdreven gedragen muziek, het kwam aan.

Het nummer is mede geschreven door Billy Mckenzie van The Associates, die zelf ook een versie inzingt. Door het ruilen van platen, iets wat ik niet vaak deed, kwam ik op het spoor van die band. Ook mooi trouwens. Sindsdien is er niets van Yello dat mijn collectie heeft gehaald, ook Shirley Bassey heeft mij, ook al erken ik haar grootheid, nooit meer zo kunnen raken. Ik ben er 35 jaar later nog steeds niet achter waarom dit nummer dat wel deed. Maar zonder twijfel: Nog steeds prachtig.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.