Tags

, , , , ,

Mede dankzij Eus heeft de poëzie van Weemoedt een soort van revival beleefd. Voor mij niet nodig, ik geniet al decennia van zijn boeken, ontdekte hem eind jaren tachtig in een taalprogramma (Van de rug af gezien) dat het niet zo lang volhield, maar op ondergetekende zo veel indruk maakte dat alle schrijvers die daar meededen een leven lang een streepje voor hebben.

Toen ik dit voorjaar in Deventer de nieuwe winkel van Praamstra bezocht, kwam ik deze bundel tegen in de tweedehands sectie. En nog gesigneerd ook. Ooit bezocht de schrijver op 1 augustus een tuinfeest. En degene die het boek uithad, is of vergeten dat het gesigneerd was, of heeft geen interesse in het boek gehad, maar voelde zich moreel verplicht het aan te schaffen en te laten signeren. Mij maakt het niet uit, ik heb een mooie bundeling voor mijn collectie, en dan ook nog eens met de handtekening van de schrijver.

Veel van zijn gedichten zijn eigenlijk extreem korte verhalen, waarin vooral veel niet wordt gezegd. Tragikomisch is een kwalificatie die vaak wordt gebruikt voor de donkere humor en zelfspot die Weemoedt in zijn werk verweeft. Puntdichten kan hij erg goed.

Het is geen boek dat weken op je nachtkastje ligt, wel een titel die je over een paar jaar nog eens uit de kast trekt, een paar willekeurige bladzijden leest, waarna je het met een glimlach weer op zijn plek legt.

Citaat: “Forens // In treinen / sta ik dichter / op een vrouw geplet // dan ’s avonds / op mijn echtgenote / in bed.” (p.47)

Nummer:            22-017

Titel:                   Met enige vertraging

Auteur:               Levi Weemoedt

Taal:                   Nederlands

Jaar:                   2015

# Pagina’s:          96 (4230)

Categorie:           Poëzie

ISBN:                 978-90-388-9945-9

Meer:

Weemoedt, Levi – Geduldig lijden
Weemoedt, Levi – Liedjes van Welzijn, Volksgezondheid & Cultuur
Weemoedt, Levi – Rijk verleden