Tags

, , , , ,

Jarenlang was ik meer Volkskrant dan NRC. Maar uiteindelijk nam online nieuwsgaring het over. En omdat mama wel graag de NRC las, kreeg ik elke week naast de stapel regionale kranten ook een aantal NRC’s. Dus lees ik nu al jaren die krant meer dan mijn voormalige favoriete krant.

Een van de columns die ik leerde waarderen was de column van Heijne, bladzijde 2. Dit is een bundeling van die columns. Het boek verscheen in 2017 met columns vanaf 2011. Geselecteerd dus. De titel lijkt me duidelijk, een ironische verwijzing naar de premier die in die vijf jaar veel kapot maakte, ondertussen roepend hoe gaaf ons land is. Heijne fileerde hem, terecht, regelmatig. Maar het werd nooit een hetze. Omdat ook andere politici werden bekritiseerd, maar vooral omdat Heijne altijd een goede onderbouwing geeft, een logische redenering, een feitenrelaas.

Natuurlijk is het makkelijk om vanaf de zijkant te roepen wat er mis is, maar dat is nu eenmaal de rol die een columnist heeft. Heijne won de PC Hooftprijs in datzelfde jaar, ik heb niet genoeg van hem gelezen om te oordelen of het terecht is, maar deze bundeling geeft de indruk dat de jury geen vreemde keuze heeft gemaakt.

Citaat: “Het gettonarcisme van de straat, de eigendunk van ‘topmannen’, de massale vernielzucht in Haren – wanneer iedereen enkel de mores van zijn eigen milieu koestert, verandert de publieke ruimte in een jungle. Hoe komen we van een particuliere weer naar een publieke moraal? Dat is het heetste hangijzer.

Daar gaan we niet snel uitkomen. Maar toch. Winst is alvast het besef dat nog meer regels, nog strenger straffen, nog hardere sancties geen begin van een antwoord zijn.” (p.95)

Nummer:            22-011

Titel:                   Een waanzinnig gaaf land

Auteur:               Bas Heijne

Taal:                   Nederlands

Jaar:                   2017

# Pagina’s:          263 (2509)

Categorie:           Columns

ISBN:                 978-90-446-2955-2

Meer:

Bazarow (recensie)

Goodreads

NRC

Wikipedia