Tags

, ,

Nummer  214
Artiest  Peter Gabriel
Titel  Biko
Jaar  1980
Wikipedia  Biko (song)
Website  Peter Gabriel
Tekst  Genius

De beste platen van Genesis zijn uit de jaren zeventig. Toen mijn moeder nog dacht dat de muziekschool goed voor mij was, waardoor ik kinderliedjes en klassieke muziek te horen kreeg in plaats van de door mij gewenste hitparades. Dat er meer muziek was dan die hitparade was mij niet bekend. Phil Collins werd de belangrijkste man in Genesis, niet mijn band dus.

De zanger die de band ondertussen had verlaten leerde ik kennen dankzij Sledge Hammer, de begintijd van MTV, geweldige clip, aardig liedje. Maar de politiek bewuste jongere die langzaam ontwaakte zag tijdens een concert voor Amnesty International naast Sting en de Simple Minds ook Peter Gabriel op het podium staan.

Het meest indrukwekkende lied kwam van hem. Het ging over een Zuid Afrikaan die in een cel werd vermoord door de politie. Opgegroeid in de koude oorlog was het concept Apartheid bijna onmogelijk te bevatten. Je kon uitleggen dat discriminatie niet alleen niet verboden was, maar zelfs in de grondwet verankerd, maar begrijpen was iets anders. Maar de devotie van dit lied voelde ik wel. Het boek van Donald Woods las ik, om beter te begrijpen hoe het leven in dat bijzondere land was.

Jaren later was ik op vakantie in Zuid Afrika. Apartheid bestond niet meer. Ongelijkheid nog wel. En van dichtbij kon ik het zien. Voelen zelfs. Maar begrijpen, het bleef erg lastig. Op een half lege vlakte met wat graven, stond ik aan het graf van Steve Biko. Een bijzonder moment. Onmogelijk om op dat moment niet Peter Gabriel in mijn hoofd horen zingen.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.