Tags

, , ,

blondDe term die de laatste jaren steeds meer terug keert is populisme. De opkomst van Wilders en Le Pen, de winst van Trump, de Brexit, het wordt allemaal verklaard door populisme. De vergelijking met tachtig jaar geleden wordt ook regelmatig gemaakt, de opkomst van het Nazisme heeft vele overeenkomsten met standpunten van of maatregelen door hedendaagse populisten.

Het lijkt dat velen vinden dat politici naar het volk moeten luisteren en daar dan naar moeten handelen. Dit is een misvatting. Als dat zo zou zijn, dan zou het onmogelijk worden om het land te besturen. Niemand wil een vuilstortplaats naast zijn deur. Ook een gevangenis of asielzoekerscentrum zou nooit een plek vinden. Geen molen of fabriek kan nog worden gebouwd. Het volk heeft niet altijd gelijk, hoe hard het ook schreeuwt soms. Er is een bestuurlijke elite nodig die het land regeert. Belangrijk daarbij is dan dat zij er zit namens het volk, niet namens zichzelf. Daar gaat het nogal eens mis, juist daardoor is populisme de laatste jaren in opkomst.

Dus stem niet op een populist, maar op iemand die u vertrouwt. Ik kan niet over elk onderwerp meepraten, heb niet overal een mening over. Daarvoor hebben we de representatiedemocratie. We kiezen 150 mensen die een mening mogen hebben over alles en nog wat, als het maar een weldoordachte mening is. Die namens mij mogen meepraten, ook als dat soms tegen mijn eigen belang ingaat.

Stemmen is niet kiezen voor wat het beste is voor mij, maar voor wat het beste is voor iedereen. Durf dat toe te geven.

Themaweek 35: Verkiezingen 2017