Tags

, ,

Bron: sikkom.nl

Bron: sikkom.nl

Een paar verkiezingen geleden was er ineens een stemwijzer. Een digitaal lijstje met stellingen, klik een paar keer en je krijgt een kant en klaar stemadvies, passend bij jouw mening.

Al snel kwamen er alternatieven, zoals kieskompas en vele grappig bedoelde varianten, vooral om via social media te verspreiden. Het percentage zwevende kiezers is nog nooit zo hoog geweest als nu. In de vorige eeuw, toen de verzuiling nog duidelijk was, stonden velen pal achter hun zuil. Arbeiders stemden PvdA, gelovigen CDA, ondernemers VVD en daarnaast had je nog wat kleine partijtjes. Maar met de ontzuiling is het ook een stuk lastiger om de goede partij te kiezen, de zwevende kiezer werd geboren. Van D66, via DS70 naar GroenLinks. Via de ouderenpartijen naar de LPF en ondertussen een scala aan keuzes.

Jammer is het dat velen niet meer de moeite nemen om zich daadwerkelijk in te lezen. Stemmen is een vervelende verplichting geworden, ‘de hoge heren in Den Haag doen toch wat ze uitkomt’, waarom zou je daar tijd in steken? Wie kwam er met een goede one-liner in het debat en welk advies geeft de stemwijzer? Verder lijkt het niet te gaan bij velen.

Dat de politiek niet valt samen te vatten in 30 stellingen, dat nuance onmogelijk is met een paar minuten klikken, daaraan lijken ze voorbij te gaan. Gebruik de stemwijzer, gebruik verschillende zelfs, maar beslis zelf op inhoud. Niet omdat die lijsttrekker Rutte of Ascher zo leuk voor gek zette op televisie, maar op basis van de programmapunten van zijn partij. Omdat je stem meer waard is dan drie minuten klikken op het internet.

Themaweek 35: Verkiezingen 2017