Tags

,

fokke-en-sukke-artikel-1Een partij begin je wanneer je een visie hebt. Een grondslag. Een partij die is opgericht voor een enkel standpunt, kan dus nooit als volwaardige politieke partij gezien worden. De twee bekendste partijen die zo zijn begonnen zijn de Partij voor de Dieren en 50+. Beide partijen trekken een duidelijke doelgroep, maar schieten per definitie tekort als het gaat om standpunten om zaken die niets met hun doelgroep te maken hebben.

Erger nog zijn de afscheidingen. Politici die bij een partij zitten, het niet (meer) eens zijn met het beleid en op persoonlijke titel verder gaan. Na een tijdje wordt er dan een nieuwe partij opgericht, die marginaal afwijkt van het origineel, maar waar de politicus in kwestie denkt zijn standpunten beter te kunnen verwoorden. Zonder uitzondering overschatten deze politici zich zelf. Ooit verkozen dankzij de partij waar ze bij hoorden, denken ze ondertussen dat ze zelf onmisbaar zijn geworden. Dat is nooit het geval.

De PVV is natuurlijk de bekendste afscheiding, maar ook Denk is op deze manier ontstaan. De overtreffende trap is dan de afscheiding van de afscheiding. VNL en Art1kel zijn dus nog een stap verder. Ik ben benieuwd naar de eerste afscheiding van de afscheiding van de afscheiding. Als ik geld zou moeten inzetten, dan wordt het Hero Brinkman of Sylvana Simons.

Allemaal overbodige partijen, voegen weinig tot niets toe aan de politiek.

Themaweek 35: Verkiezingen 2017