Tags

, , , , , , ,

Hylke Speerstra - De koude kruistochtHylke Speerstra – De koude kruistocht (09-010)

Een collector’s item. Ik mag het boek dan ook helaas niet mijn eigen noemen. Je moest lid zijn van de Elfstedenvereniging om het boek te kunnen bestellen. Mijn schoonvader is dat al jaren. Al drie kruisjes hangen in zijn prijzenkast in de hal. En dit boek is een mooi bewijs, persoonlijk genummerd (lidnummer 4352), uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Elfstedenvereniging.

Bijna acht jaar geleden las ik voor het eerst iets van Speerstra (Het wrede paradijs) en was onder de indruk. Friesland heeft toch nog steeds iets speciaals, al ben ik er al ruim 16 jaar geleden vertrokken.

Speerstra schreef elf (duh!) verhalen speciaal voor deze gelegenheid. Hij begint erg lang geleden, in 1899 en eindigt een klein stukje in de toekomst met ‘De tocht van 2018’. Leuke verhalen, vertederende verhalen, heldhaftige schaatsers, mooie beschrijvingen van het Friese platteland en de schaatsers die daar overleven.

Goed boek, ik vond het vierde verhaal, ‘Verraad’ erg sterk, ook het surrealistische ‘Laat berouw’ en het bijzondere ‘Klunhove’ raakten mij. Het scifi verhaal over de tocht over 9 jaar was grappig. Misschien is de toekomst wel extremer dan dit. Leuk om achteraf te lezen dat twee verhalen gebaseerd zijn op waargebeurde gebeurtenissen. Als je een gokje waagt op welke twee, kon het nog wel eens tegenvallen gok ik. Het stond in het nawoord overigens.

Quote: “In de luwte van een rietpol met bakenpaal stelt hij zijn speciale navigatiesysteem in. Al na een paar minuten kan hij tot op de meter nauwkeurig zijn positie aflezen. Nog weer een halve minuut later wordt op het glasheldere schermpje ieder binnenvaartbaken zichtbaar. Voor hen, op het uitgestrekte meer, waaieren de deelnemers – stipjes op het scherm – alle kanten uit.” (Blz. 162)

Nummer: 09-010
Titel: De koude kruistocht
Auteur: Hylke Speerstra
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 192 (2219)
Categorie: Sport (Schaatsen)
ISBN: 978-90-5615-211-6