Tags

, ,

Nummer  38
Artiest  Freek de Jonge
Titel  De vondeling van Ameland
Jaar  2002
Wikipedia  De vondeling van Ameland
Website  Freek de Jonge
Tekst  Songteksten

De meeste mensen zullen het nummer kennen dankzij Boudewijn de Groot, een mooie cover inderdaad. Maar het origineel is van Freek, net iets mooier. Al sinds ik als tiener Freek ontdekte, ben ik een fan. Met terugwerkende kracht moest ik Neerlands Hoop nog zien mee te pikken, meerdere platen staan ondertussen in mijn kast. De videobox, later de CD-box heb ik allebei aangeschaft. Van Freek wilde ik altijd alles hebben. Platen, cd’s, boeken, dvd’s, ik heb ze allemaal staan. Vele boeken heb ik laten signeren.

Tegenwoordig wordt hij door velen als een zielige oude man gezien, rancuneus, jaloers. Maar ik zie een groot artiest die ook in zijn nadagen durft te vernieuwen. Die iets anders probeert, achter laat wat hij weet dat werkt. Menig artiest heeft dat lef niet.

Veel van zijn teksten zijn cabaretteksten. Niks mis mee, maar pas op hogere leeftijd schreef hij nummers die ook echt los gezien konden worden, beluisterd konden worden, niet perse gekoppeld aan een voorstelling of show. De vondeling was meteen al een van mijn favorieten. Mooie muziek, ontroerende tekst. Het beeld van die jongen op dat strand tegenover de zee begon te leven, een goed verhaal kan dat doen. Tranentrekkend mooi.

Ik hoop dat Freek nog veel moois mag maken de komende jaren. En ooit sterven in het harnas, kan haast niet anders.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.