Tags

, , ,

Goal, Mei 2003

Ons geliefde spelletje lijkt nog behoorlijk op de sport die eind negentiende eeuw in Engeland voor het eerst in georganiseerd verband werd gespeeld. Tegelijkertijd zijn er vele dingen veranderd. De vooruitgang is niet te stoppen. Een overzicht.

De Bal:

Was: Een stuk opgepompt leer bij elkaar gehouden door een veter. Woog na een regenbui ongeveer drie keer zo veel als tijdens een zonnige dag.

Is: Elk groot toernooi heeft een nieuwe moderne versie, de bal lijkt tegenwoordig wel echt rond.

Wordt: Veelkleurig (Volleybal!) rond voorwerp dat goed zichtbaar voor de televisiekijker al rolt zodra de speler zijn been (met microchip) in de richting van de bal beweegt.

Het wedstrijdverslag:

Was: “In de vijfde minuut van het eerste bedrijf speelde de linksbinnen het lederen monster naar de buitenspeler die met een vakkundige beweging zijn directe tegenstander het bos instuurde, waarna hij een geraffineerde voorzet afleverde, die door de instormende middenvoor op waarde geschat werd, zijn krachtige kopbal leek de stand in de wedstrijd weer in evenwicht te brengen, ware het niet dat de atletische doelman met een spectaculaire redding een doelpunt wist te voorkomen en de bal nog net over de dwarsligger wist te tikken, zodat de thuisclub niets anders restte dan het nemen van een hoekschop die echter niet het gewenste gevaar opleverde.”

Is: “De sterspeler, gisteravond nog te gast in de talkshow met de hoge kijkcijfers, keek naar het fotomodel op de tribune en haalde hieruit de noodzakelijks inspiratie om de vrije trap in het kruis te jagen.”

Wordt: “De aanslag van de verdediger had natuurlijk invloed op de koers van de spits, in de vipboxen werd meteen driftig getelefoneerd, de aandelen behaalden een topomzet, maar het eindresultaat was wel dat de waarde van het eigendomsbewijs, ’s ochtends nog €4,80 nog voor het sluiten van de beurs (tevens het eind van de wedstrijd), die avond op €2,20 belandde.”

De blessure:

Was: “Even flink stampen”, zei Derk Timmerije, negerend dat het bot halverwege knie en voet duidelijk zichtbaar was.

Is: “6 weken gips, dan voorzichtig looptraining. Het is de ziekte van Jebbink niet.” stelt Gea de speler gerust.

Wordt: “De schram op mijn voorhoofd brengt het model van mijn haar volledig door de war” snikt de speler aan de telefoon tegen de trainer “Ik denk niet dat het verstandig is dat ik morgen meedoe”

Tactiek:

Was: “D’r an of gin vrett’n “

Is: Een half uur bespreking, inclusief flip overs. Elk rugnummer heeft zijn eigen taak.

Wordt: Management software analyseert elke maandag de wedstrijd, waarna elke speler op dinsdag in zijn mailbox alle fouten nog eens keurig op een rijtje tegen komt, net als de zorgvuldig uitgestippelde (en nagerekende) tactiek voor de volgende wedstrijd.

Jeugdplan:

Was: Goed genoeg voor het eerste: meespelen. Goed in het eerste: de topteams klopten aan.

Is: BVO’s kloppen al tijdens de puberteit aan bij het talent en halen het naar de profs, voordat te veel jaren amateurvoetbal de speler bederven.

Wordt: topspelers staan vrijwillig DNA aan, het kampioensteam van Ajax in 2037 bestaat uit nakomelingen van Van der Vaart, Van Basten, Cruijff en Van der Sar.

G.F.C.

Was: de oudste Goorsche. De eerste voetbalclub in Goor.

Is: hard op weg naar de 100.

Wordt: ?