Tags

, , , , ,

Salman Rushdie - The Satanic VersesSalman Rushdie – De duivelsverzen (09-054)

Een boek dat een fatwa oproept moet wel een bijzonder boek zijn. En ondanks dat ik altijd probeer een boek in de originele taal te lezen, heb ik deze keer toch een uitzondering gemaakt en een vertaling gelezen. Het Parool kwam een paar jaar geleden met een mooie serie ‘De verboden boeken’, hardcover boeken voor een mooie prijs, dit boek hoorde gewoon in mijn boekenkast. Achteraf denk ik dat het lezen in het Nederlands geen overbodige luxe was. Mijn Engels schiet niet snel te kort, maar bij dit boek zou dat wel eens het geval kunnen zijn. Sterker nog, zelfs in het Nederlands kostte het boek me moeite.

Maandenlang lag het boek naast mijn bed. Elke avond een paar bladzijden verder lezen, als een schildpad op weg naar het eind. Meerdere keren overwoog ik om het op te geven, iets wat ik niet snel doe, toch besloot ik elke keer weer verder te lezen. Er zaten een aantal hoofdstukken tussen die me echt het boek in sleurden, de meeste hoofdstukken deden dat helaas niet. De basiskennis die ik van de Islam heb was absoluut onvoldoende om dit boek goed te begrijpen.

En dan heb ik het nog niet eens over de discussie en controversie naar aanleiding van dit boek. Ik heb geprobeerd te begrijpen waarom sommige mensen dit boek beledigend vonden. Het is me niet gelukt. Ik zie niet de belangrijke rol van Mohammed, zelfs nadat ik doorhad dat hij Mahoen heet in dit boek, is zijn rol nog steeds niet meer dan een bijrol. De kleine lettertjes aan het eind van een film.

Ongeacht of ik de belediging wel of niet zie, een fatwa kan volgens mij nooit een antwoord zijn op een boek. Geen boek kan zo slecht/omstreden/beledigend zijn dat de schrijver vermoord mag worden. Dat niet alleen, ik ben ervan overtuigd dat 99% van de beledigde moslims (en dan ben ik waarschijnlijk nog aan de lage kant) het boek nooit in de handen heeft gehad, laat staan gelezen. Niet vreemd, ik ken eigenlijk niemand die het boek gelezen heeft.

Nog een gokje: Ik denk dat velen het boek kochten juist vanwege de publieke discussie, maar het boek nooit lazen. Velen (zoals ik?) laten graag hun tolerantie zien via titels in de boekenkast, dit boek hoort dan in je kast te staan. Maar ook nog eens het boek lezen gaat dan weer een stap te ver.

Persoonlijk vond ik het hoofdstuk waarin Hind een heel dorp door de woestijn sleept het mooiste verhaal in het boek. Voor het eerst was ik echt benieuwd wat er zou gaan gebeuren, kostte het me moeite het boek neer te leggen, was ik echt geboeid.

Maar wanneer ik na meer dan drie maanden eindelijk het einde van de Duivelsverzen heb gehaald ben ik eigenlijk vooral teleurgesteld. In mezelf, omdat het me niet gelukt is het boek te begrijpen, laat staan er van te genieten. In het boek, omdat het gewoonweg niet interessant genoeg is. In de wereld, dat het toelaat dat dit boek controversieel is. In moslims die niet zelf kunnen nadenken, maar wel blind achter een idioot aanlopen die Rushdie dood wil. In Rushdie, omdat ik van hem betere boeken gelezen heb.

Quote: “Hierna weigerde de Aisja-haddj nog verder te gaan. De dood van de vondeling had bij de vermoeide dorpelingen, die geen van allen een steen hadden geheven of gegooid, een sfeer van rebellie opgeroepen.” (blz. 464)

Nummer: 09-054
Titel: De duivelsverzen (Orig.: The Satanic Verses)
Auteur: Salman Rushdie
Taal: Nederlands (Orig.: Engels)
Jaar: 1988
# Pagina’s: 511 (11216)
Categorie: Literatuur
ISBN: 90-250-0001-0

Advertenties