Tags

,

Eigenlijk kan het wel. Doordat je het makkelijker maakt, is het ook leuker om te doen. Belastingaangifte. Toch iets dat je altijd tot het laatst uitstelt. Wat dat betreft, ben ik nog vroeg. Ik had nog zeker 50 uur kunnen wachten. Toch is de aangifte tegenwoordig wel leuk. Dat ligt echter slechts gedeeltelijk aan de belastingdienst. Geen geklooi meer met formulieren en/of floppies, gewoon even een programma downloaden, paar papiertjes ernaast en een half uurtje later op verzenden drukken. En volgens mijn berekening krijg ik zelfs nog wat terug dit jaar. Hoezo niet leuk?

Vroeger was mijn aangifte iets zwaarder. Mijn vader, bijna 40 jaar werkzaam bij de Boerenleenbank ondertussen, weigerde mijn aangifte te doen. En dat terwijl hij het voor meerdere klanten (kosteloos!) wel deed. Mijn werkgevers varieerden nog wel eens namelijk. Toen ik afstudeerde nam ik mij voor om het eind van de eeuw te halen zonder vaste baan. Dit lukte zonder problemen. Nadeel was wel dat op mijn belastingaangifte de drie regels voor werkgevers steevast niet genoeg waren. In het kort zag het er meestal uit dat ik van januari tot april baas 1 had, van mei tot oktober nummer 2, in november kort een beroep deed op het GAK, om in december weer voor baas 3 te gaan werken. Ik heb zelfs jaren gehad dat mijn vorige baan doorliep tot in januari, ik in november nog tijdelijk wat werk deed, of in april/mei ook kort een uitkering genoot. Seizoenswerk is niet ideaal dus, als we het over belastingen hebben. 6 werkgevers in een jaar waren geen uitzondering, enkele buitenlandse daarbij maakte het erg zwaar.

2005 was dus een makkie. 1 werkgever. Slechts 1 bijzonderheid, voor het eerst kwam ik bij de giften boven de drempel. Mag ik dus aftrekken. De aangifte is de deur uit, ik wacht op mijn teruggave. Waar zal ik die eens aan besteden? Hoezo, kunnen ze het niet leuker maken?